Panda teki maailman pisimmän lakun

Vaajakosken makeistehdas juhlii tänään 90-vuotista taivaltaan. Juhlapäivän kunniaksi Panda valmisti tehtaan lakritsilinjalla maailman pisimmän lakun.

Kotimaa
Maailman pisin laku vedettiin rullalle
YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti

Lakupötkön pituus on 328,5 metriä, eli sentti jokaista tehtaan elinpäivää kohden. Lakritsi onkin verraten yksinkertainen tuote.

- Vehnäjauhoja, siirappia, anisöljyä, lakritsiuutetta, siinä oikeastaan pääkomponentit. Tarkka resepti on tietysti salaisuus, myhäilee Pandan tehtaanjohtaja Jukka Herranen.

Markkinoilla Panda tähyää nyt erityisesti viennin kasvuun. Erityisesti USA:n ja Kanadan vientimarkkinoilla tammi-lokakuussa oli kasvua noin 40 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Pandan liikevaihdosta viennin osuus on kolmannes.

Makeisten valmistus Vaajakoskella alkoi 1920, jolloin SOK perusti SOK:n makeistehtaan. Lakritsin valmistus Vaajakoskella alkoi vuonna 1933.

Nykyisin tehdas kuuluu norjalaiseen Orkla-konserniin. Panda oli myös vuosina 1995-2000 norjalaisomistuksessa, jonka jälkeen se palasi viideksi vuodeksi suomalaisomistukseen ennenkuin se siirtyi jälleen norjalaisomistukseen.