Simon Skrabb - Jaron suurlupaus

Vasta 15-vuotias Simon Skrabb teki historiaa solmimalla kolmivuotisen sopimuksen Veikkausliigajoukkue Jaron kanssa. 170 senttisellä nuorella miehellä on hurmaava hymy ja valtavasti taitoa. Luonteeltaan Liverpoolin testileirillä käynyt Simon on määrätietoinen ja itsepäinen.

urheilu
Simon Skrabb harjoittelee Tellus-hallissa.
Simon Skrabbin pelaajaihanne on Özil. Hänellä on kaikkea: hyvä tekniikka, nopeutta, hyvä pelikäsitys.YLE / Kalle Niskala
Simon Skrabb harjoittelee Tellus-hallissa.
Katso Petra Haaviston tekemä juttu. Kuvaus ja editointi Kalle Niskala. (1:54)

Yhdeksäsluokkalaisen Simon Skrabbin tyypillinen päivä alkaa aamuseitsemältä. Koulun jälkeen hän menee kotiin, syö, lähtee harjoituksiin, palaa kotiin ja levähtää vähän. Sen jälkeen voi nähdä kavereita, jos ennen nukkumaan menoa ehtii. Simonin mielestä koulun ja urheilun yhdistäminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii kurinalaisuutta.

- Joskus aamulla väsyttää, jos illalla on ollut peli. Muuten sujuu aivan hyvin. Pitää lukea kokeisiin, saada hyviä arvosanoja ja harjoitella sen jälkeen.

Simon Skrabb aloitti jalkapallon pelaamisen Jaron junioreissa 6-vuotiaana. 10-vuotias pelimies kuljetteli mielellään itsekseen palloa ja teki paljon maaleja. Maaliennätys syntyi 8-vuotiaana, jolloin Simon laukoi kauden aikana 112 maalia vastustajan verkkoon. Nyt nuori mies pelaa keskikenttää ja syöttelee paljon. Pompotteluennätys on 1000.

- Sen jälkeen en enää jaksanut.

Nuorempana Simon pelasi 4 vuotta jääkiekkoa, mutta jalkapallo vei voiton 11-vuotiaana. Nyt Simon Srabb harjoittelee pelikaudella keskimäärin 15 tuntia viikossa. Harjoituksista puolet on joukkueen kanssa, puolet omatoimista.

- Nopeusharjoituksia on kaksi kertaa viikossa, samoin voimistelua. Sitten harjoittelen tekniikkaa.

Liverpoolin testattavana

Myös eurooppalaiset suurseurat ovat seuranneet Simon Skrabbin kehitystä. 12-vuotiaana nuori mies kutsuttiin testileirille Liverpooliin. Sen jälkeen hän on vieraillut Liverpoolissa useita kertoja.

- Testileirillä näin, millä tasolla huippuseurojen samanikäiset pelaajat olivat ja opin mitä minun pitää parantaa, jotta olisin parempi kuin he. Erot eivät olleet suuria, Simon kertoo.

Kuluneella kaudella Simon Skrabb edusti Suomea kuudessa nuorten maaottelussa muun muassa Ruotsia ja Pohjois-Irlantia vastaan. Simon iloitsee siitä, että maajoukkueessa on myös samaa kieltä äidinkielenään puhuvia lähialueen poikia kuten Jaron Jori Kujala ja GBK:n Tobias Wentin.

- Olemme tosi hyviä kavereita. Olen pelannut ja harjoitellut Jorin kanssa Jarossa. Tobias on tuttu alue- ja maajoukkueleireiltä.

Ensi kaudella Simon Skrabb pelaa Jaron edustusjoukkueessa. Tulevaisuuden haaveena on päästä pelaamaan ulkomaille, mieluiten Espanjaan. Ensi kaudesta Jarossa Simon toivoo debyyttiä Veikkausliigassa, mutta ei usko, että saa vielä ensimmäisenä vuonna paljon peliaikaa. Nuorelle pelaajalle vanhempien kanssa pelaaminen tarkoittaa kovempaa tempoa. Tällöin pitää olla nopeampi, voimakkaampi ja entistä parempi tekniikka.

Entä pelottaako pelaaminen vanhempien kanssa?

- Ei pelota. Kaikilla on yhtä pitkä sääriluu, tarvitsee vain liukutaklata, Simon naurahtaa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Petra Haavisto