1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

SPR:n Veripalvelun johtaja sai lähtöpassit

Suomen Punaisen Ristin hallitus on irtisanonut Veripalvelun johtajan Jukka Rautosen. Hänen työvelvoitteensa päättyy välittömästi. Hallitus teki johtopäätökset sisäisestä tarkastuksesta.

Kotimaan uutiset
Suomen Punaisen Ristin  keskushallituksen toimipiste Tehtaankadulla Helsingissä.
YLE

SPR:ssä tehtiin erityistarkastus, jolla haluttiin selvittää Veripalveluun liittyviä taloudellisia epäselvyyksiä. Julkisuuteen tuli syyskuussa väitteitä, että Veripalvelu on maksanut miljoonia euroja konsulttiyritykselle ilman kunnon sopimuksia ja kilpailuttamista. Veripalvelun johtaja Rautonen oli töissä Booz & Co -konsulttuyrityksessä, ennen kuin hän siirtyi Veripalvelun johtoon. Epäilyistä kertoi MTV3.

Erityistarkastuksessa havaittiin, että konsulttisopimuksia ei ole kilpailutettu SPR:n ohjeiden mukaisesti. Puutteita oli myös sopimuksista ja laskujen sisällöistä annetuissa selvityksissä.

SPR:n hallitus päätti jatkaa Booz & Co -konsulttiyritykseen liittyviä selvityksiä. Se aikoo myös tehostaa järjestön sisäistä tarkastusta ja talouden valvontaa.

Myös poliisin rikostutkinta Veripalvelun epäselvyyksistä jatkuu edelleen. Esitutkinta valmistunee vuodenvaihteeseen mennessä.

SPR:n hallituksen puheenjohtaja Erkki Liikanen ei halunnut tarkemmin kertoa tapauksen yksityiskohdista, koska ne saattavat liittyä meneillään olevaan poliisitutkintaan.

Liikanen piti surullisena, että vapaaehtoisjärjestölle tapahtuu tällaista mutta hänen mukaansa järjestön luottamus ei ole kärsinyt luovuttajien parissa, koska luovuttajia on kuitenkin riittänyt, arvioi Liikanen.

Veripalvelun johtaja Jukka Rautonen on sairauslomalla ja hänen työsuhteensa päättyy irtisanomissajan jälkeen heinäkuun lopussa 2011. Vt. johtajana jatkaa tohtori Kari Aranko.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi