"Lenkkimakkarakin on lähiruokaa"

Suomalaisten käsitykset lähiruuasta ovat hyvin erilaisia. Osalle riittää suomalaisuus, osa katsoo että lähiruokaa on tuotantoketjun lyhyys. Lähiruoka kiinnostaa kuitenkin kuluttajia ja siihen erikoistuneita kauppoja on alkanut ilmestyä moniin kaupunkeihin.

Kotimaa
Kalle Schildt lapioi heiniä navetassa.
Moniin kaupunkeihin on alkanut ilmestyä lähiruokaan erikoistuneita kauppoja. Lähiruoka kiinnostaa kuluttajia, vaikka ihmisillä on siitä hyvin erilaisia käsityksiä. Osalle riittää, että ruoka on suomalaista. Osan mielestä lähiruuan pitää tulla suoraan tuottajalta.

Kuluttajat mieltävät lähiruuan yleensä kotimaiseksi ruuaksi, jossa tuotteen alkuperä on selvillä ja kuljetusmatkat lyhyet. Sitran viimekeväisen selvityksen mukaan useimmat asiakkaat kokevat lisäksi, että lähiruuan tunnusmerkkejä ovat muun muassa tuoreus ja tuotteen korkea laatu.

Jos lähiruoka määritellään lähialueen pientuottajien ruuaksi, sen osuus elintarvikemarkkinoista on tällä hetkellä vain noin prosentin.

Kalle Schildt kasvattaa Sharolais-karjaa Porvoossa. Lihaa tulee vuodessa 10 000 - 15 000 kiloa ja se myydään suoraan kuluttajille. Puskaradiona kulkeva viesti on mennyt perille, joten liha ei ehdi edes kauppoihin.

- Olemme rakentaneet 15 vuotta asiakaskuntaa ja kohtaan itse asiakkaani joka viikko, sanoo Schildt.

Lähiruoka ja luomuruoka

Lähiruoka ei välttämättä ole aina luomua eikä luomu lähiruokaa. Halvempi massaruokakin saattaa olla ympäristöystävällisempää, jos se on tuotettu vaikkapa pienemmällä energialla eli esimerkiksi lämpimillä alueilla.

Myös isoilla kauppaketjuilla on lähituottajien tuotteita, toisin kuin usein luullaan. Lähiruokaa on erityisesti muualla kuin pääkaupunkiseudulla.

- Maakunnissa tyypillistä lähiruokaa on naapuripelloilla kasvanut porkkana ja peruna, mutta kun tullaan Helsinkiin niin naapuripeltoa ei ole niin lähellä. Täällä löytyy esimerkiksi HK:n Sinistä lenkkiä, joka tehdään 15:n kilometrin päässä, sanoo S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu.

- Myös Lapista tuotu lakka on mitä parhainta suomalaista lähiruokaa, Alarotu sanoo.

Kuluttajaltakin vaaditaan viitseliäisyyttä

Alueosuuskaupoilla on vapaus valita tuotteitaan ja keskusliike toivoo, että paikallisia tuotteita saataisiin valikoimiin nykyistä enemmän.

Alarotu muistuttaa, että lähiruoka on ollut luontevaa maakunnissa aina ja asiakkaat tuntevat usein tuottajan.

Schildt haluaisi kuluttajiltakin hieman vaivannäköä.

- Kuluttajat voisivat etsiä itse ne leipurit ja maanviljelijät, joilla on tarjota hyvää suomalaista ruokaa joka on aivan yhtä hyvää kuin mitä Ranskassa ja Italiassa syödään lomilla.

Lähteet: YLE Uutiset