THL perusti erikoisryhmän tutkimaan narkolepsiatapauksia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on perustanut tutkijoiden erikoisryhmän tutkimaan sikainfluenssarokotuksista mahdollisesti aiheutuneita narkolepsiatapauksia. Asiasta kertoi peruspalveluministeri Paula Risikko TV2:n Ajankohtaisessa Kakkosessa.

Kotimaa
YLE

Risikon mukaan ryhmä on jo ollut toiminnassa jonkin aikaa, ja sen tutkimustyö on edennyt pitkälle. Tutkijat keskittyvät juuri rokotuksista mahdollisesti sairastuneiden lasten tutkimiseen. Tutkimusryhmässä on mukana sekä THL:n että muiden tutkimuslaitoksen narkolepsia-asiantuntijoita. Tutkimustyö saataneen valmiiksi tämän vuoden aikana.

Ohjelmassa haastateltiin narkolepsiaan sairastuneiden lasten vanhempia, jotka pitivät yhteiskokouksen sunnuntaina. Ohjelman mukaan vanhemmilla ei ollut tietoa tutkimusprojektista.

Risikko ihmetteli tiedon puutetta. Hän lupasi välittömästi selvittää asiaa THL:stä.

Lasten vanhempien omien tietojen mukaan ainakin 37 alaikäistä lasta on sairastunut narkolepsiaan pian sen jälkeen, kun he olivat saaneet sikainfluenssarokotteen.

Lapsilla on vakavia aivovaurioita, joiden seurauksena osa ei kykene käymään koulua. Lapset kärsivät mm. vaikeista hallusinaatioista, persoonallisuuden muutoksista sekä katapleksiasta, mikä merkitsee äkillistä lihasjänteyden katoamista. Katapleksiaoireita lapsilla on 20 - 30 kertaa päivässä.

Lähteet: YLE Uutiset