Hämäläisedustajat: Lääkäripalvelut voi yksityistää, opetusta ei

Julkisten palveluiden lisäyksityistäminen epäilyttää monin osin kantahämäläisiä kansanedustajia. Edustajat, niin oikealta kuin vasemmalta vannovat, että tärkeimmät palvelut, kuten koulutus tulee toteuttaa kuntien omana tehtävänä. Lääkäripalveluja voi kuitenkin ostaa ulkoakin, kun lääkäreitä ei saada kuntiin.

kansanedustajat
Kolme kansanedustajaa keskustelemassa
Sosiaalidemokraattien Tarja Filatov (vas.) sanoi asettuvansa useimmiten mieluummin julkisten palvelujen puolelle. Vihreiden Kirsi Ojansuu (kesk.) puolusti ohjelmassa yksityisiä palveluja mm. silloin, kun kunta ei pysty järjestämään itse psykoterapiapalveluja. Oikealla demariedustaja Johannes Koskinen.YLE / Miki Wallenius

Yle Radio Hämeen Politiikan puhemyllyssä maakunnan kansanedustajat ovat silti sitä mieltä, että esimerkiksi julkista terveydenhuoltoa voi hyvin täydentää yksityisillä palveluilla.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Hienonen muistuttikin, että mm. Lopella ja Hausjärvellä on hyvät kokemukset ostopalveluista, eikä lääkärijonoja kunnissa ole nyt lainkaan.

Politiikan puhemyllyssä olleista kansanedustajista epäilevimmin yksityisiltä ostettuihin terveyspalveluihin suhtautui kristillisdemokraattien Päivi Räsänen. Räsänen muistutti että kunnille ostopalvelut tulevat tilastojen mukaan silti aina omatuottoisia terveyspalveluja kalliimmiksi.

Sosialidemokraattien Tarja Filatov sanoi myös asettuvansa useimmiten mieluummin julkisten palvelujen puolelle. Vihreiden Kirsi Ojansuu puolusti ohjelmassa yksityisiä palveluja mm. silloin, kun kunta ei pysty järjestämään itse psykoterapiapalveluja, niitä tulisi hankkia määrätietoisesti yksityisiltä.

Keskustan Risto Autio oli puolestaan huolissaan kuntien ulkoistamisten vaikutuksista esimerkiksi kasvatuksessa ja koulutoimessa. Autio muistutti, että kouluyhteisöt ja niiden laaja kasvatus vastuu lapsista hajoaa, jos koulun kaikki tukipalvelut annetaan yrityksille.

Lähteet: YLE Häme