Huumeiden kokeilu ja käyttö lisääntynyt

Huumeiden kokeilu ja käyttö on lisääntynyt myös pohjalaismaakunnissa. Pohjanmaalla huolenaiheena ovat erityisesti Subutex-lääkkeen väärinkäyttö sekä kannabiksen viljely.

huumeet
Poliisin takavarikoimia Subutex-tabletteja
Itä-Uudenmaan poliisilaitos

Irti Huumeista ry:n aluekoordinaattori Anne Salovaara-Keron mukaan tilanne huumekokeilujen ja huumeiden käytön osalta on pahenemaan päin. Huolestuttavaa on Salovaara-Keron mukaan varsinkin Subutex-lääkkeen väärinkäyttö. Korvaushoitoon tarkoitettu Subutex on ruiskun kautta käytettynä löytänyt tiensä Pohjanmaallekin. Myös kannabiksen kotiviljely on yleistynyt.

Aluekoordinaattori Anne Salovaara-Kero on huomannut nuorten asenteiden höltyneen nimenomaan kannabiksen viljelyn ja käytön suhteen.

Huumekuolemista ei alueelta ole virallista tietoa, mutta Salovaara-Keron mukaan niitäkin seudulla on tapahtunut. Huumekuolemia oli Suomessa viime vuonna tilastojen mukaan 252. Määrästä 120 on 15-29 -vuotiaita henkilöitä.

Vaasassa syttyvät tänä iltana kynttilät huumeisiin kuolleiden muistoksi. Vaasan kirkon edustalla pidetään hiljainen hetki ja lasketaan kynttilät.

Lähteet: YLE Pohjanmaa