Asumisoikeusasukkaat: Porsaanreiät tukkoon keinottelulta

Asumisoikeusasukkaiden etujärjestö on huolissaan asumisoikeusasuntoja koskevan määräysvallan lipumisesta sijoittajille. Järjestön puheenjohtajan Eric Hällströmin mukaan Avain asumisoikeuden kaltainen määräysvallan muutos voi olla edessä myös suuremmissa asumisoikeusyhtiöissä. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran mukaan asukkailla ei ole syytä huoleen.

talous
Eric Hällström
Suomen asumisoikeusasukkaat ry:n puheenjohtaja Eric Hällström pelkää, että asukkaiden vaikuttamismahdollisuudet vähenevät ja asuminen kallistuu.YLE

Keskustelu asumisoikeusasuntoja omistavista yhtiöistä ryöpsähti käyntiin Rakennuslehden uutisoitua 4.11. asuntosijoitusyhtiö Avaran entisen toimitusjohtajan osin omistaman yhtiön osakekaupasta. Lehden mukaan yhtiö osti noin 150 000 eurolla määräysvallan yli 5 300 asumisoikeusasuntoa omistavaan Avain asumisoikeus -yhtiöön.

Kauppa on huomattiin asumisoikeustoimintaa valvovassa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksessa Arassa. Määräysvallan hinta asuntoa kohti oli nimellinen.

– Koska tässä on kyseessä väliyhtiön kauppa, siihen ei liity lainajärjestelmään liittyviä säädöksiä tai rajoitteita lainkaan, sanoo Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti.

– Jos kyse olisi varsinaisesta asumisoikeusyhtiöstä, tällöin pitäisi nimetä uusi ostaja ja hyväksyttää kauppahinta tarkoin menettelyin, hän jatkaa.

Jatkoa odotettavissa

Vaikka kyse on väliyhtiöstä, pitää Suomen asumisoikeusasukkaat ry:n puheenjohtaja Eric Hällström järjestelyä huolestuttavana päänavauksena. Hän odottaa, että muut asumisoikeusyhtiöt toimivat samaan tyyliin.

– Pelkään sitä, että suurten konsernien johtajat toteuttavat suunnitelmansa, jotka olen kuullut heiltä suoraan. Heillä on ensi vaiheessa aikomus uloslunastaa aravasuojasta parhailla paikoilla olevia vuokrataloja ja seuraavassa vaiheessa asumisoikeustaloja.

Järjestössä pelätään, että asukkaiden vaikuttamismahdollisuudet vähenevät ja asuminen kallistuu. Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan lainmuutos. Vaihtoehtona on muun muassa yhdistyspohjaiseen omistukseen siirtyminen.

– Talot, jotka asukkaat maksavat ja joihin asukkaat ovat laittaneet ainoan riskillisen pääoman, säädettäisiin asukkaiden yhdistysten omistukseen, hän ehdottaa.

Lisää valtaa asukkaille

Hällström arvelee, että yhdistyksiin siirtymiselle voi olla vaikea saada poliittista hyväksyntää. Siksi keveämpiäkin vaihtoehtoja on mietitty valmiiksi.

– On mahdollista lähteä liikkeelle osaomistusmallista, jossa tunnustettaisiin asukkaat pääomasijoittajiksi. Hyväksyttäisiin edes osaomistajiksi näihin kohteisiin, ja sen mukaisesti heille suotaisiin mahdollisuus osallistua hallintoon, Hällström korostaa.

Aran ylijohtaja Rossilahden mukaan Avain asumisoikeuden omistamissa kohteissa asuvien ei kannata olla määräysvallan muuttumisen takia huolissaan. Hänen mukaansa jo nykyiset säädökset suojaavat asumisoikeusasukkaita. Toisaalta myös Rossilahti näkee asumisoikeusasumisessa suuriakin kehittämistarpeita.

– Toki tämä koko järjestelmä pitäisi pohtia uudestaan, ja miettiä mikä tämän järjestelmän tulevaisuus on, Rossilahti toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Jarmo Olavi Koponen