1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Finlandia Junior -ehdokkaissa esillä kuolema, mielikuvitusystävät ja pehmolelut

Tämän vuoden Finlandia Junior -palkintoehdokkaat on julkistettu. Ehdolla palkinnon saajaksi on kuusi kirjaa.

Vuoden 2010 Finlandia Junior -palkintoehdokkaiden julkistamistilaisuus Helsingissä.
Finlandia Junior -ehdokkaat kertovat, mikä heidän mielestään on lasten- ja nuortenkirjoissa tärkeintä.

Ehdokaskirjoissa käsitellään elämän suurta mysteeriä, kuolemaa, kritisoidaan löyhää vanhemmuutta sekä pohditaan, millaista on elää nykyajan kaupunkiympäristössä. Teoksissa kerrotaan myös mielikuvitusystävä Penttisestä, pehmolelu Jellonasta sekä siitä, miten käy, kun rosvot varastavatkin irtokarkkien sijaan epähuomiossa lapsen.

Tapani Bagge: Maalla. Kuvitus Hannamari Ruohonen

Maalla on juuri lukemaan oppineille tarkoitettu kirja, jonka sisältö ja aihe - kuolema - eivät valintaraadin mukaan kuitenkaan väheksy lukijaa. Raati kiittää myös vähäeleistä piirroskuvitusta, joka jättää lukijan mielikuvitukselle tilaa.

Siri Kolu, kuvitus Tuuli Juusela: Me Rosvolat

Kirjan tapahtumat pääsevät vauhtiin, kun Rosvoloiden perhe hyökkää Vainistojen autoon ja varastaa Vilja-tyttären. Valintalautakunnan perustelujen mukaan Me Rosvolat on outo komedia ja moraliteetti, jossa roolit välillä vaihtuvat, eikä ole itsestään selvää kenen tahdon toteuttaminen on tärkeintä. Epätyypillisen ja suorastaan anarkistisen asetelmansa vuoksi kirja pakottaa pienen ja isommankin lukijan miettimään, mistä tavaran haalimisessa ja rikkauksien tavoittelemisessa on kyse.

Laura Lähteenmäki: Aleksandra Suuri

Nuortenromaani Aleksandra Suuri kertoo siitä, miten hukkaan menneet hyvät pyrkimykset katkeroittavat etevän lukiolaistytön. Valintaraadin mukaan Lähteenmäki valitsee erehtymättömästi ne kielelliset keinot, jotka kulloinkin parhaiten kuvaavat voimakasta tunnetilaa. Raati kehuu myös loppuratkaisun hirtehisyyttä.

Markus Majaluoma: Hulda kulta, luetaan iltasatu!

Hulda kulta, luetaan iltasatu on kirja, jonka tekemisessä ei ole tarvittu ylimääräisiä tehokeinoja, toteaa valintalautakunta. Sen mukaan kirja todistaa, että harkiten piirretyt kuvat ja vahva tarina riittävät kiehtovan satumaailman luomiseen.

Katarina von Numers-Ekman, kuvitus Christel Rönns: Konrad och Kornelia/Konrad ja Kornelia

Kirja kertoo keski-ikäisestä Korneliasta, joka asuu yhdessä mielikuvitusystävänsä Penttisen kanssa. Kirja kertoo halusta tuntea olonsa turvalliseksi toisen ihmisen rinnalla, halusta jakaa arkea jonkun kanssa, halusta tehdä yhdessä arjesta juhlaa.

Anne Vasko: Jellona Suuri. Graafinen suunnittelu ja tekstaus Erika Kallasmaa. Valokuvat Jaakko Vasko

Valintalautakunnan mukaan pehmolelu Jellona loikkaa kirjan kansien välistä suoraan sydämeen, kuten rakkaimmat pehmolelut ovat aina tehneet. Raati kehuu kirjaa myös visuaalisesta kekseliäisyydestä ja viimeistelystä, joka on sen mukaan huipputasoa.

Tämänvuotiseen Finlandia Junior -palkinnon saajaehdokkaat valitsivat toiminnanjohtaja Maria Ihonen, joka toimi valintalautakunnan puheenjohtajana, sekä keramiikkataiteilija Heini Riitahuhta ja kirjakauppias Iida Simes.

Lautakunnan nimeämistä ehdokkaista lopullisen palkinnonsaajan valitsee näyttelijä Hannu-Pekka Björkman, joka kertoo päätöksestään 25. marraskuuta.

Suomen Kirjasäätiön perustama Finlandia Junior -palkinto myönnetään vuosittain ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997.