Kolera leviää Haitin pääkaupungissa

Haitissa kolera on levinnyt jo pääkaupunkiin Port-au-Princeen. Haitissa työskentelevä lääkäri Pentti Haatanen arvioi, että pääkaupungissa on jo satoja sairastuneita. Haitin terveysviranomaisten mukaan koleraan on Haitissa sairastunut yli 9 000 ja kuollut melkein 600 ihmistä

Ulkomaat
Sairaanhoitaja auttaa kolerapotilasta juomaan sairaalassa.
Andres Martinez Casares / EPA

Haitin viranomaiset ovat kertoneet vasta 70 koleratapauksesta pääkaupungissa. Kansainvälisen Punaisen Ristin kenttäsairaalassa työskentelevä lääkärin Pentti Haatasen mukaan viralliset luvut laahaavat perässä. Hänen mukaansa sairastapauksia on jo useita satoja myös pääkaupungissa.

Nyt pelätään, että saastuneen juomaveden ja ruoan kautta leviävä tauti laajenee epidemiaksi. Edessä saattaa olla katastrofi, arvelee lääkäri Pentti Haatanen:

- Pääkaupungin väestöstä lähes miljoona ihmistä asuu tilapäisasunnoissa, teltoissa ja leireillä pressun alla. Jos sairastuneita tulee kymmeniä tuhansia tai jopa 200 000, silloin kyseessä on todellinen katastrofi, sanoo Haatanen YLE Uutisille.

Haitilaiset ovat kärsineet myös rankkasateista kuluneen viikon aikana. Haatasen mukaan näyttää siltä, että sade on nopeuttanut koleran leviämistä.

Nyt Haitissa toimivat avustusjärjestöt keskittyvät opastamaan ihmisiä huolehtimaan puhtaudesta ja pääkaupungissa rakennetaan erityisiä koleran hoitokeskuksia laajamittaisen epidemian varalta.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP