1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Finanssikriisijournalismi saa kritiikkiä

Vuonna 2008 kärjistynyttä finanssikriisiä pidettiin suomalaisessa mediassa pitkään vain ulkomaiden ongelmana. Tätä mieltä on Tampereen yliopiston Journalismin tutkimusyksikössä valmistunut tutkimus. Sen mukaan kriisin seurauksia Suomelle ei tuotu esiin kuin muutamissa pääkirjoituksissa ja kommenteissa.

Kotimaan uutiset
Sanomalehtiä pinossa.
YLE

Taloustilannetta tarkasteltiin lehdissä enimmäkseen hyvin lyhyellä aikavälillä, eikä päivästä toiseen heittelehtivistä ennusteista rakentunut kokonaiskuvaa maailmantalouden ongelmista. Ääneen pääsivät lähinnä pankkien ja rahoituslaitosten edustajat.

- Ennen Lehman Brothersin konkurssia suomalaisessa uutisoinnissa korostettiin pari vuotta ongelman olevan ennenkaikkea USA:n asuntomarkkinoilla. Vasta loppuvuodesta 2008 uutisoinnin sävy muuttui ja kriisin vaikutuksia suomalaisiin alettiin pohtia enemmän. Tämän jälkeenkin kirjoittelu pysyi Yhdysvaltojen kontekstissa. Suomalaisten näkökulmasta sävy oli rauhoitteleva, tutkija Esa Reunanen sanoo.

Talouseliitin viesti kansalaisille on ollut, ettei syytä ylimääräiseen paniikkiin ole ollut. Viesti välittyi talousuutisoinnissa.

- Artikkeleissa korostettiin, miten Suomi on oppinut 90-luvun lamasta. Myös pankkien vakautta todisteltiin ja sitä, ettei pankkikriisi leviä Suomeen -niin kuin ei levinnytkään. Samalla kuitenkin unohtui, että esimerkiksi viennin tyrehtymisen kautta vaikutukset ulottuvat nopeasti myös Suomeen, Reunanen sanoo.

- Toimittajat kertoivat sen, mitä heille kerrottiin. Jossain määrin taloustoimituksissa saatetaan ajatella, että reaalitaloudessa ilmenevät ongelmat ovat niin itsestäänselviä, ettei niitä tarvitse erikseen mainita. Tämä on aika paljon vaadittu yleisöltä, Reunanen pohtii.

Tutkimus selvitti kansainvälisen rahoituskriisin käsittelyä Helsingin Sanomissa, Kauppalehdessä ja Financial Timesissä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi