Halonen vauhditti kauppaa Kazanissa

Presidentti Tarja Halonen on tänään keskiviikkona jatkanut valtiovierailuaan Venäjällä tutustumalla Tatarstanin pääkaupunkiin Kazaniin. Kaupungista on lyhyessä ajassa tullut Venäjän teknisen kehityksen keskus, jonka rakentamiseen on otettu mallia Suomesta. Suomesta myös toivotaan alueelle uusia investointeja.

talous
Presidentti Tarja Halonen vierailee Tatarstanissa.
Tasavallan presidentti Tarja Halonen vieraili Tatarstanissa.

Presidentti Halosen ensimmäinen kohde Volgan rannalla oli tuhatvuotista historiaansa pari vuotta sitten juhlineen Kazanin Kreml. Alueen erikoioslaadusta kertoo se, että presidenttiä olivat vastassa sekä islamilainen mufti että ortodoksinen arkkipiispa.

Halosta myös muistutettiin heti siitä, että suomalaisvieraat ovat Kazanissa sukukansojen maaperällä.

Mutta Suomi on muutenkin Tatarstanille tuttu maa.

Tatarstanin presidentti Rustam Minnihanov myönsi suoraan, että monet opit on haettu Suomesta. Pienestä tataaritasavallasta on lyhyessä ajassa tullut Venäjän teknisen kehityksen keskus, johon on saatu jo useita kansainvälisiä yrityksiä.

- Meillä on palvelut valmiina ja tarjoamme myös monia muita etuja, sanoi presidentti Rustam Minnihanov.

Yksityistämisohjelma houkuttelee

Halosen mukana seuraava liikemiesvaltuuskunta pitikin Tatarstanin tarjoamia mahdollisuuksia hyvinä myös suomalaisten kannalta.

- Usko, että mahdollisuudet ovat tavattoman suuret, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton Mikko Pukkinen.

Myös Venäjän uusi yksityistämisohjelma houkuttelee, ja ilmapiiri on entistä myönteisempi melkeinpä kaikkien alojen yrityksille.

- Metalliteollisuudella, energiateollisuudella, puunjalostusteollisuudella, kemianteollisuudella ja rakennusteollisuudella on täällä paljon tekemistä, sanoo Pukkinen

Vetoapua hankkeille tuli korkealta taholta

- Ensimmäiset kokemukset yhteistyöstä Suomen ja Tatarstanin välillä ovat olleet positiivisia, ja nyt me otamme sen julkisen riskin arvoisan kollegan kanssa, että me ihan täällä nyt vauhditamme sitä, kannusti presidentti Halonen.

Hän piti myös myönteisenä Suomen ja Venäjän välisten suhteiden kannalta, että Suomi avaa Kazanissa maaliskuussa konsuliosaston viisumien käsittelyä varten.

Halosen valtiovierailu Venäjällä päättyy huomenna.

Lähteet: YLE Uutiset / Marja Manninen