1. yle.fi
  2. Uutiset

Takan sytyttäminen on taitolaji

Tulisijan sytyttäminen oikeaoppisesti puiden päältä tuottaa hankaluuksia useille takan omistajille. Päältä sytytettäessä haitallisten pienhiukkasten määrä jää savukaasussa vähäiseksi.

tulisijat
Motivan johtavan asiantuntijan Juha Rautasen neuvoilla takka syttyy vaivattomasti.YLE

Motivan eläkkeelle juuri jäänyt johtava asiantuntija Juha Rautanen esittelee oikeaoppista takan sytyttämistä Suomen Saunaseuran takkatuvassa Helsingin Lauttasaaressa. Hän pinoaa klapeja alakerrokseen samansuuntaisesti.

– Tulipesä täytetään noin puoleenväliin puilla. Keskeltä jätetään yksi puu pois, eli siihen jää ura, ja se täytetään sytykkeillä. Kun puut ovat syttyneet, tuli etenee alaspäin, ja kaikki savukaasut palavat liekissä.

Rautanen neuvoo, että tilanteen mukaan takkaan voi lisätä tuohta tai pieniä puunsäleitä varmistamaan, että se syttyy. Puun on oltava kuivaa ja sopivan kokoisina klapeina.

– Sanomalehtipaperi tai vessapaperirulla rutistetaan ja laitetaan puiden päälle. Maitopurkkia ei oikein kannata käyttää sytykkeenä, sen voi kyllä polttaa sitten kun tuli palaa kunnolla, mutta parasta olisi laittaa maitopurkki kierrätykseen.

Puun sytyttämisessä tärkeintä on Rautasen mukaan se, että puu saadaan kunnolla palamaan. Kun puu syttyy hyvin, pienhiukkasten ja muiden haitallisten aineiden osuus jää mahdollisimman alhaiseksi.

Savukaasut palavat tehokkaimmin päältä sytytettäessä

Rautanen raapaisee tulitikun ja sytyttää sillä lehtimytyn reunan. Saunaseuran avotakan yläpuolella oleva hormi alkaa vetää.

– Kaikki savukaasut ohjautuvat nyt päällä olevaan liekkiin. Kun puu syttyy, niin ensin vesi haihtuu. Sitten kun puu kuumenee lisää, alkavat erilaiset haihtuvat aineet puusta irrota ja ne palavat tässä liekissä. Ja silloin palaminen on mahdollisimman puhdasta.

Rautasen mukaan jos puut sytytetään perinteisesti eli alta, alhaalta tuleva liekki kuumentaa puuta, ja palamattomat kuumat savukaasut pakenevat piippuun. Juuri näissä palamattomissa savukaasuissa on suurin osa haitallisista päästöistä.

– Paras puulaji poltettavaksi on yksinkertaisesti kuiva puu. Koivu on lämpöarvoltaan korkea, mutta aivan yhtä hyvin voidaan käyttää leppää ja muita puulajeja. Tärkeintä on se, että puu on kuivaa.

Ennen sytytystä avataan uunin pelti, ja kun puu on syttynyt, laitetaan uuniluukut kiinni.

Hiustenkuivaaja auttaa lämmittämään hormin

Kesämökillä saattaa takka olla käyttämättömänä ja kylmillään pitkäänkin. Silloin hormissa voi olla kylmäilmapatsas, eikä takka lähde vetämään.

Hormin ennalta lämmittämiseen voi Rautasen mukaan käyttää kotitekoista kikkaa. Hiustenkuivaaja tai muu lämminilmapuhallin laitetaan nuohousluukusta puhaltamaan mahdollisimman kuumaa ilmaa piippuun. Jos sähköä ei ole, takkaan voi laittaa ennen varsinaisen tulen sytyttämistä pieniä tuikkukynttilöitä hormia lämmittämään.

Mistä tietää, että puu palaa puhtaasti?

– Parhaassa tapauksessa puun puhdasta palamista ei näe. Jos menee pihalle katsomaan, tuleeko piipusta savua, ja jos sitä ei näe, puu palaa puhtaasti. Silloin suurin osa näistä haitallisista aineista on palanut ja savukaasut ovat puhtaita, kertoo Motivan eläkkeelle jäänyt johtava asiantuntija Juha Rautanen.

– Pakkaspäivinä tietysti piipusta tulee jonkun verran näkyvää savua, se on sitä vesihöyryä mitä puussa aina on. Se tiivistyy heti, kun se tulee piipusta ulos.

Rautasen mukaan kaikkiin varaaviin takkoihin puuta ei voi laittaa vaakatasoon, koska tulipesät ovat niin pieniä. Moderneissa varaavissa takoissa on omat tarkat käyttöohjeensa, joita Rautasen mukaan on hyvä seurata. Näiden takkojen valmistajat eivät välttämättä suosittele päältä sytyttämistä, mutta sen voi opetella erikseen.

Suomessa on yli miljoona varaavaa tulisijaa ja saman verran puulämmitteisiä saunoja. Puuta poltetaan 5,2 miljoonaa kuutiota vuodessa.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi