1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Jääpaisti

n. 1,5-2 kg pakastettua hirvenpaistia

1,5 l vettä

1 dl karkeaa suolaa

1 rkl sokeria

1 rkl kokonaisia mustapippureita

1 rkl kokonaisia valkopippureita

1 rkl kokonaisia rosepippureita

4 laakerinlehteä

1 rkl kuivaa rosmariinia

1 porkkana

1 sipuli

Laita paisti jäisenä uunivuokaan ja 80-asteiseen uuniin. Lisää paistomittari vasta muutaman tunnin päästä, kun paisti on alkanut sulaa (ja saat mittarin tikun lihan sisään). Paistomittari on ehdoton, jotta paistin lämpötilaa voi seurata. Paista useita tunteja, kunnes paisti on 65-asteista.

Valmista mausteliemi hyvissä ajoin ennen kuin paisti on valmis. Keitä suola, mausteet ja pilkotut porkkanat ja sipuli kiehuvassa vedessä.

Kun olet ottanut paistin uunista pois, kaada jäähtynyt mausteliemi uunivuokaan, jossa paisti on. Anna paistin marinoitua vähintään 6 tuntia, mutta mieluummin vuorokausi tai kaksikin. Mitä pidempään sen parempi. Kun paisti on jäähtynyt, voit nostaa sen jääkaappiin.

Marinoinnin jälkeen poista paisti liemestä ja leikkaa tarjolle ohuita siivuja. Tarjoile viipaleet kylminä paahtopaistin tapaan. Lisukkeeksi sopii esimerkiksi kanttarellikastike ja lohkoperunat.

Lähde: Makumaailma