Hyppää sisältöön

Nokian markkinaosuus laski - myytyjen puhelimien määrä kasvoi

Matkapuhelinvalmistaja Nokia menetti markkinaosuuttaan kolmannella neljänneksellä. Analyysiyhtiö Gartnerin mukaan Nokian markkinaosuus matkapuhelinmyynnistä oli noin 28 prosenttia, kun vuotta aiemmin osuus oli lähes 37 prosenttia. Lokakuussa matkapuhelinjätti itsekin arvioi markkinaosuutensa laskevan.

Kuva: YLE

Osavuosikatsauksen julkistamisen yhteydessä Nokia arveli, että sen markkinaosuus kolmannella neljänneksellä olisi 30 prosenttia. Viime vuoden kolmannella neljänneksellä Nokian markkinaosuus oli yhtiön oman arvion mukaan 34 prosenttia.

Gartnerin mukaan Nokia myi kolmannella neljänneksellä 117,5 miljoonaa matkapuhelinta. Määrä jäi hieman odotuksista, koska yhtiöllä oli muun muassa ongelmia komponenttien saatavuudessa.

Viime vuoden kolmannella neljänneksellä Nokian puhelimia myytiin 113,5 miljoonaa. Edullisempien tuotteiden puuttuessa moni kuluttaja rohkaistui ostamaan kalliimman puhelinmallin, Gartner arvioi.

Merkittömät puhelimet nousevat

Kaikkien matkapuhelinvalmistajien yhteenlaskettu myytyjen puhelien kappalemäärä kasvoi kolmannella neljänneksellä. Puhelimia myytiin 417 mijloonaa kappaletta eli 35 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan.

Kasvu selittyy osittain niin sanottujen merkittömien matkapuhelinvalmistajien esiinmarssilla. Gartnerin mukaan markkinaosuus kategoriassa "muut valmistajat" kasvoi kolmannella neljänneksellä 33 prosenttiin, kun se viime vuoden vastavana aikana jäi 16 prosenttiin.

Markkinaosuuksilla mittatuna kolmen kärki on pysynyt samana. Nokian jälkeen tulevat Samsung ja LG. Sen sijaan Apple nousi viime vuoden viidenneltä sijalta neljänneksi syrjäyttäen RIM:n.

Symbianin etumatka kutistuu

Älypuhelimien myynti kasvoi merkittävästi kolmannella neljänneksellä. Gartnerin mukaan verrattuna viime vuoteen älypuhelimien myynti kasvoi 96 prosenttia.

Käyttöjärjestelmissä Symbian säilyi ykkösenä, mutta sen etumatka toisena tulevaan Androidiin kutistui huimasti. Symbianin markkinaosuus oli lähes 37 prosenttia ja Androidin runsaat 25 prosenttia. Viime vuoden kolmannella neljänneksellä Symbianin markkinaosuus oli lähes 45 prosenttia ja Androidin vajaat 4 prosenttia.