Teollisuustuotanto voi hiipua talvella sähkön hintapiikin ajaksi

Suomalainen teollisuus varautuu rajoittamaan tuotantoaan ensi talvena kalliin sähkön takia. Suomen ensi talven sähkönkulutuksesta yli kymmenesosan arvioidaan olevan tuontisähköä.

talous
Outokummun terästehdas.
Teräsyhtiö Outokumpu suunnittelee, että se voisi vähentää teräksen tuotantoa kalliin sähkön takia.

Esimerkiksi teräsyhtiö Outokumpu varautuu vähentämään talvella omaa teräksen tuotantoaan myydäkseen käyttämättä jäävän sähkönsä huippuhinnalla sähkömarkkinoille.

Viime talvi oli pitkästä aikaa kunnon talvi - ja kaikissa pohjoismaissa samaan aikaa. Pakkaset paukkuivat ja sähköä kului niin että sähköpörssin hintakäyrä uhkasi raapaista kattoa. Tulevana talvena varaudutaan samaan.

- Ollaan samanlaisessa tilanteessa ja lisäksi kun sähkön kulutus on kasvanut. niin en yhtään ihmettele jos vastaavia tilanteita tulee myös tänä vuonna, sanoo teräsyhtiö Outokummun energiajohtaja Mikko Rintamäki.

Kylmän sään lisäksi sähkön hintaa nosti viime vuonna Ruotsin ydinvoimaloiden huollon venyminen pakkasiin saakka, ja se, että Norjassa oli vettä ja vesivoimaa tavallista vähemmän. Sähkön siirtokaan Norjasta Ruotsiin ei oikein luistanut. Yhteisillä sähkömarkkinoilla se heijastui myös Suomeen ja nosti hinnat huippuunsa.

Nytkin Ruotsissa on huoltojen takia ydinvoimaa poissa tuotannosta. Huoltojen pitäisi valmistua tämän kuun aikana eli ennen kovia pakkasia. Mutta niin piti olla viime, jolloin huollot venyivätkin odotettua pidemmiksi. Ja viime vuoden tapaan myös Norjan vesivoimatilanne on alle keskimääräisen tason.

Opiksi on otettu

- Muutamia uusia voimalaitoksia on rakennettu, suurimpana Keljonlahti ja Kaukaa. Lisäksi on tehty tehonkorotuksia vesivoimaan ja ydinvoimaan. Mutta tase on suunnilleen sama kuin viime vuonna, laskee Suomen sähköjärjestelmästä vastaavan Fingridin suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen.

Toisin sanoen sähkön tuotanto on kasvanut, mutta niin on sen kulutuskin. Viime talvena talous kynti syvimmässä taantumassa, nyt tuotanto ja myös sähkön kulutus ovat nousseet.

Outokummun terästehdas Torniossa on Suomen suurimpia yksittäisiä sähkönkuluttajia. Nyt sielläkin varaudutaan vähentämään teräksen tekemistä, jotta säästyvä sähkö voidaan myydä ruhtinaalliseen hintaan markkinoille.

- Niin tehdään, kun sähkön hinta on niin korkea, että se on parempaa bisnestä kuin varsinainen tuotanto. Siinä menetetään tuotantoa, mutta tämä käydään meidän asiakkaiden kanssa läpi niin, että tiedetään sitten toimia oikealla tavalla, sanoo energiajohtaja Rintamäki.

Fingridissä arvioidaan, että sähkön jokatalviset hintahuiput jatkuvat todennäköisesti myös ensi talven jälkeen. Vasta uuden ydinvoiman valmistuminen muuttaa tilannetta.

-Tilanne varmaan muutaman vuoden kuluttua helpottaa. Siihen saakka tuotanto on rajallista ja joudutaan olemaan tässä kohtuullisen tiukassa tilanteessa, sanoo Fingridin Kaukonen.

Energiamarkkinaviraston arvion mukaan Suomen sähkönkulutuksen huippu on ensi talvena 15 000 megawattia. Se ylittää oman tuotantokapasiteetin niin, että Suomi joutuu tuomaan yli kymmenesosan ensitalven sähköstä huippukulutuksen aikaan.

Mutta Venäjällä riittää myytävää, kuten venäläisviranomaisten neuvotteluissa Fingridille luvattiin viime viikolla.

Satoja tuhansia vaihtoi sähkösopimusta

Viime talvi opetti suomalaiset varautumaan pakkasiin ja koviin lämmityskuluihin - ja kalliiseen sähköön. Tulevanakin talvena sähkön arvellaan kallistuvan.

Sähkön säästämisen lisäksi asiantuntijat neuvovat kuluttajia kilpailuttamaan sähkösopimuksensa, sillä hintaerot yritysten välillä ovat tuntuvia.

Energiamarkkinaviraston palvelun kautta sähkösopimusten hintoja vertailtiin viime vuonna yli 2,8 miljoonaa kertaa. Kilpailutus oli ahkerinta talvella, jolloin sähköäkin kului eniten. Uuteen sopimukseen vaihtoi viime vuonna noin 250 000 asiakasta.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Parviala