1. yle.fi
  2. Uutiset

Runomaistiaisia ruokakaupassa

Kenelläpä ei olisi jonkinlaista kokemusta hernekeitosta tai litran maitotölkistä. Tämän takia ruokakauppa on hyvä ympäristö vastaanottaa ruoka-aiheisia runoja ja löytää niistä kosketuspintaa myös omaan elämään. Veera Kivijärvi ujutti runojaan hintalappujen sekaan.

sanataide
Veera Kivijärvi kirjoitti runoja kalapuikoista, mandariineista ja härskistä voista.YLE Turku / Kalle Talonen

Varsinais-Suomen Runoviikon epävirallisempaan ohjelmistoon kuuluu yllättävää julkirunoilua. Osa porukasta testaa lyriikkaansa muun muassa Runosmäen ja Haritun välisellä bussilinjalla, mutta Veera Kivijärvi halusi kokeilla jotain vähemmän tyrkyttävää.

Hän kirjoitti erilaisiin kaupan tuotteisiin liittyvistä omista muistoistaan runoja ja kiinnitti niitä hintalappujen väliin Turun Hämeenkadun K-market Puhakan käytäville.

- Olen laittamassa tätä tähän kalapuikkohyllylle pienenä yllätyksenä. Tarkoituksena tässä runoviikon pienessä tempauksessa on piristää kaupassäkäyntihetkeä.

Oli aika kireä hiljaisuus

Sinä paistoit kalapuikkoja ja minä olin jossain nurkassa miettimässä

ei huvittanut Sinä enää.

- Kaupassa ei ole pakko osallistua, jos ei huvita. Itse en halunnut linja-autoon esiintymään kun en halua olla kasvona työntämässä runoutta kenenkään naamalle.

Seuraavaksi Kivijärvi kiinnittää maito-aiheisen runonpätkän maitohyllylle ja toiselle hyllylle myslipatukoista kertovan runon, jossa muistellaan mummoa.

- Ruokaupassa on vaikea välttää yhteisöllisyyden tunnetta, kaikki me ollaan täällä samalla asialla! Sitä voi ruveta miettimään runojen myötä, että mitä kaupasta loppujen lopuksi hakee ja mihin tarpeeseen. Millaisiin tunteisiin hakee mitäkin tuotetta. Yksi pointti tässä teoksessa on pistää miettimään, että mitä tarvetta asioiden hankkimisella loppujen lopuksi tyydyttää.

Veera Kivijärvi toivoo muutenkin ihmisten reagoivan runoihinsa yllättävässä ympäristössä jotenkin, vaikka toisaalta pitää kaupparunoudessaan juuri siitä, että runoilija ei ole itse vieressä odottamassa tai vaatimassa jonkinlaista reaktiota.

- Yksi kiva hihitys tuli kyllä jo tuolta mandariinihyllyltä.

Kauppias ei poistanut runolappuja

K-Market Puhakan kauppias Maria Puhakka suhtautui runoviikon tempaukseen myönteisesti eikä uhannut poistaa runoja hintalappujen välistä.

- Meillähän on ollut täällä jo 90-luvulla makkarataidenäyttelyä ja kaikenlaista muutakin kulttuuriin liittyvää. Minusta ruokakauppa on hirmuisen kätevä tapa tuoda kulttuuria ihmisten lähelle, tulee hoidettua vähän tätä kulttuurinnälkää ruokanälän mukana.

Luettuaan teehyllyltä lämminhenkisen runon kauppias jopa arveli runouden auttavan omaa elinkeinoaan.

- Tässä teerunossa sanottiin, että "kastaa sen teehen". Monella voi heti tulla mielleyhtymä, että mitäs kivaa sitä löytäisi vielä teen kanssa ostettavaksi. Tulee ehkä keksit ja näkkärit mieleen.

Lähteet: YLE Turku / Kalle Talonen

Lue seuraavaksi