Ab HUR Oy on 40-vuotiaan Viexpon lippulaiva

Kokkolalainen Ab HUR Oy teki syksyllä historiansa suurimman yksittäisen laitekaupan Kanadaan. Toimitusjohtaja Lena Karjaluodon mukaan vientiosuuskunta Viexpon apu yrityksen kansainvälistymisessä on ollut merkittävää.

Ab hur oy
YLE / Kalle Niskala
HURin tehdas Kokkolassa.
Katso Riikka Sipilän toimittama juttu. Kuvaus ja editointi Kalle Niskala.(1:40)

Vientiosuuskunta Viexpo on auttanut pieniä ja keskisuuria pohjalaisyrityksiä jo 40 vuoden ajan. Viexpon vientihankkeiden kautta yritykset ovat saaneet kontakteja maailmalle, asiantuntija-apua ja taloudellista tukea.

Kuntoilulaitteita valmistavan kokkolalaisen Ab HUR Oy:n tuotannosta 85 prosenttia viedään Suomen rajojen ulkopuolelle. Toimitusjohtaja Lena Karjaluoto sanoo, että ilman Viexpon apua ulkomaanviennin aloittaminen olisi ollut paljon vaikeampaa.

- Helppoja vientimarkkinoita ei mielestäni olekaan, mutta yksin ulkomaille lähtemisessä on yritykselle niin paljon enemmän riskejä, joita tänä päivänä pitäisi harkita hyvin tarkkaan. Vientirenkaassa kyetään sellaisiin yhteissatsauksiin, jotka tuottavat myös hienoa tulosta.

Vientiverkoston avulla Kanadan yliopistoihin

Ab HUR Oy valmistaa kuntoilulaitteensa alusta loppuun saakka Kokkolassa, ja yritys työllistää kaupungissa noin 50 henkilöä. Maailmalle lähtee vuosittain parituhatta kuntoutus- ja kuntosalilaitetta.

- Tänä syksynä teimme yrityksen historian suurimman yksittäisen laitekaupan, kun myimme lähes puolen miljoonan euron arvosta uusimpia, älykorttijärjestelmän sisältäviä välineitä ja testivarusteita kanadalaiselle McMaster-yliopistolle.

Ab HUR Oy sai ensimmäisen kontaktinsa yliopistoon vuonna 2009, Viexpon hallinnoimassa konferenssissa. Kanadan vientirengas on sittemmin poikinut laitekauppaa kaikkiaan kolmeen kanadalaisyliopistoon, jotka tutkivat ikäihmisten liikkumista ja kuntoutusmahdollisuuksia.

Vientiosuuskunta Viexpo juhli torstaina Pietarsaaressa 40-vuotista taivaltaan. Pohjanmaan ELY-keskuksen alla toimiva yksikkö pyörii edelleen osuuskuntaperiaatteella. Sen palveluja käyttää nelisensataa yritystä, niistä parikymmentä on mukana eri alojen vientirenkaissa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa