Millainen kirjalahja miehelle?

Isänpäivän lähestyessä kirjakauppojen näyteikkunoihin ilmestyy lahjaehdotuksia. Usein isälle tarjotaan sotaromaaneja ja dekkareita. Onko ehdotusvalikoima liian kapea? Voisivatko isät lukea myös rakkausromaaneja tai runoteoksia?

kirjakaupat
Finlandia-palkinto
YLE

Kirjakauppojen hyllyt ja näyteikkunat menevät kerralla uusiksi, kun isänpäivä ja Finlandia-ehdokkaiden julkistus sattuvat samalle viikolle. Turun Akateemisessa kirjakaupassa isille suunnatulla pöydällä on näkyvimmällä paikalla kirjoja aseista ja viskeistä.

- Toki perinteiset testosteroni-kirjat ovat aina esillä viskeistä selviytymisoppaisiin, mutta myös taidetta, keittokirjoja ja mietekirjoja menee isille, kertoo tiimiesimies Sari Laiho.

Palkintoehdokkaat etusijalla?

Suomen Kirjasäätiö on julkistanut tämän vuoden Finlandia-palkinnosta kisaavat kirjat. Palkintoa tavoittelevat Joel Haahtelan Katoamispiste, Markus Nummen Karkkipäivä, Riikka Pulkkisen Totta, Mikko Rimmisen Nenäpäivä, Alexandra Salmelan esikoisromaani 27 Eli kuolema tekee taiteilijan ja Erik Wahlströmin Flugtämjaren/Kärpäsenkesyttäjä.

Kirjakaupassa ehdokkaille raivattiin oma pöytä heti aamusta. Akateemisen kirjakaupan henkilökunta veikkailee ehdokkaita vuosittain. Laiho sai tällä kertaa puolet oikein.

- Totta ja 27 Eli kuolema tekee taiteilijan veikkasin oikein lukemisen perusteella. Kärpäsenkesyttäjää en ole lukenut, se meni arvaamalla oikein, Laiho sanoo.

Joulukuun 2. päivänä jaettava palkinto on 30 000 euroa verottomana.

Vuodesta 1984 alkaen jaettu Finlandia-palkinto annetaan vuosittain Suomen kansalaisen kirjoittamalle romaanille. Viime vuonna palkinnon sai kirjailija Antti Hyry kirjastaan Uuni.

Mitä miehet haluavat lukea? Ostatko isälle mieluummin palkitun vai mainostetun kirjan?

Lähteet: YLE Turku