1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ekokylä

Ekokylä voitti arvostetun palkinnon

Kempeleen Ekokylä ohitti Rakennusinsinööriliiton vertailussa muun muassa Shanghain maailmannäyttelyn Suomen paviljonkirakennuksen Kirnun, joka sijoittui toiseksi. Kempeleen Ekokylää ei ole liitetty sähköverkkoon eikä kaukolämpöön.

ekokylä
Kempeleen Ekokylässa Tapio Mäkelän kotia asutaan ja viimeistellään samanaikaisesti.YLE

Vuoden rakennuskohde, Kempeleen Ekokylä koostuu kymmenestä energiatehokkaasti rakennetusta pientalosta. Yhteinen pieni hakevoimala on kempeleläisen Fortel-yhtiön pilottihanke.

- Kaikki talot on rakennettu matalaenergiatasoon. Energiankulutukseen on kiinnitetty huomiota käyttämällä tavanomaista tiukempia normeja. Alueella suurin osa on puutaloja, jolloin materiaalit on läheltä, mutta on myös kivitaloja, eli rakennuskanta on monipuolinen, selvittää tutkimus- ja tuotekehitysvastaava Jarno Haapakoski kempeleläisestä Fortel Components Oy:stä.

Kempeleen Ekokylää ei ole kytketty valtakunnan sähköverkkoon, eikä esimerkiksi kaukolämpöön. Fortelin kehittämä pienhakevoimala kaasuttaa haketta, ja tuotekaasulla pyöritetään sähkögeneraattoria. Virta riittää koko Ekokylän tarpeisiin. Lisäksi syntyvä hukkalämpö riittää Ekokylän lämmittämiseen.

- Kyllä, näin on, kaikki energia mitä käytämme korttelissa, valmistetaan itse, vakuuttaa Jarno Haapakoski.

Innokkaita asukkaita

Tuulivoima-alalla työskentelevä Tapio Mäkelä lähti innolla rakentamaan Ekokylään omaa kotia. Innostusta siivittää vakava suhtautuminen energiansäästöön ja keskusteluun hiilijalanjäljestä. Ekokylässä asuminen antaa hyvän omantunnon.

Tapio Mäkelän mielestä vastaavat hajautetut pienvoimalat sopisivat hyvin muillekin pienille asuinalueille.

-Energiantuotanto omakotirakentamisessa on ollut aina haaste näissä olosuhteissa. Tämä on tietyllä lailla ratkaisu siihen asiaan, että ei tarvitse asua sumpussa kerrostaloissa.

Kempeleen Ekokylään ei enää mahdu mukaan. Pilottihankkeen tarkoitus on tuottaa markkinoitivalmiita järjestelmiä, joita jatkossa voidaan hyödyntää muissakin kohteissa.

Oiva vastaus ilmastohaasteisiin

Vuoden rakennuskohteen valinnut Tekesin pääjohtaja Veli-Pekka Saarnivaara perustelee Kempeleen Ekokylän valintaa esimerkillisyydellä.

- Kempeleen Ekokylä on oiva esimerkki kokonaiskonseptin kehittämisestä ja pienen yrityksen innovatiivisuudesta. Hajautettu energiatuotanto, joka hyödyntää uusiutuvia energialähteitä rakentaa kestävää yhdyskuntaa, sanoo Veli-Pekka Saarnivaara.

Erityisesti Saarnivaaraa miellytti se, miten Kempeleen ekokylässä on otettu haltuun metsähakkeen hankintalogistiikka, energian tuotanto, matalaenergiatalot ja asukkaiden energiakäytön tottumukset.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi