Pieni merenneito palasi kotiin Tanskaan

Tanskan kuuluisin nähtävyys, Pientä merenneitoa esittävä patsas, on palannut Kiinasta kotiin Kööpenhaminaan. Pieni merenneito vieraili puolen vuoden ajan Shanghain maailmannäyttelyssä Tanskan näyttelypaviljongin vetonaulana.

kulttuuri
Pieni merenneito -patsas kuvattuna vastavaloon alaviistosta. Patsas kiinnitetty liinoihin.
Pienen merenneidon matka alkoi puoli vuotta sitten nostokurjen varassa.DR

Kööpenhaminan pormestarin Bo Asmus Kjeldegaardin mukaan Pieni merenneito pannaan puolentoista viikon päästä takaisin tutulle paikalleen Kööpenhaminan sataman rantakivelle.

Matkapäätös ei syntynyt soraäänittä. Matkan alla tehtyjen mielipidekyselyjen mukaan mukaan suurin osa kööpenhaminalaisista vastusti patsaan lainaamista muualle. Arvostelijoiden mielestä se oli tanskalaisten rakastaman kulttuuriaarteen säälimätöntä kaupallistamista.

Matkan vastustajien joukossa olivat myös patsaan luoneen kuvanveistäjä Edvard Eriksenin jälkeläiset. Eriksenin pojanpoika Erling Eriksen sanoi, että perhe oli valmis viemään asian oikeuden käsittelyyn. Perhe kuitenkin pyörsi päätöksensä todettuaan, ettei asia ollut autettavissa.

Kööpenhaminan kaupunki pyrki Pienellä merenneidolla mainostamaan merellisyyttään. Neitoa ympäröinyt allas täytettiin Kööpenhaminan sataman vedellä. Tarkoituksena oli osoittaa Shanghain näyttelyvieraille, miten kirkasta Kööpenhaminan rantojen vesi on.

Ikuisesti yksin

Pieni merenneito perustuu Hans Christian Andersenin satuun. Siinä merenneito on valmis uhraamaan kaikkensa saadakseen ihmisprinssin rakkauden. Unelma päättyy pettymykseen, mutta mereenkään neidolla ei ole enää paluuta. Siksi se istuu ikuisesti Kööpenhaminan satamassa.

Siltä paikalta neito on katsellut merelle 97 vuoden ajan. Shanghain-vierailu oli patsaan ensimmäinen ulkomaanmatka. Muutoin se on viety paikaltaan vain, kun vandaalien aiheuttamat vahingot ovat vaatineet korjausta.

Pahimman vamman patsas sai vuonna 1964, kun sen pää varastettiin. Alkuperäinen muotti oli kuitenkin tallessa, joten neidolle voitiin valaa uusi pää.

Lähteet: AP, Radion kulttuuriuutiset / Anniina Wallius