Dino de Laurentiis on kuollut

Legendaarinen italialainen elokuvatuottaja Dino de Laurentiis on kuollut. Hän oli kuollessaan 91-vuotias. Tunnetuimpia elokuvia hänen 70-vuotisen tuottajan uransa varrelta ovat muun muassa Federico Fellinin Tie ja Cabirian yöt. Myös Sidney Lumet'n Serpico ja Ingmar Bergmanin Käärmeenmuna ovat hänen tuottamiaan.

Ulkomaat
Dino de Laurentiis
Dino de LaurentiisClaudio Peri / EPA

De Laurentiisin tuottajan ura alkoi jo 1940-luvulla neorealismin kaudella. Sittemmin tuotantoon on kasaantunut lähes 150 elokuvaa.

Ensimmäinen hänen tuottamansa elokuva oli L'ultimo Combattimento vuodelta 1940. Neorealisteisen kauden ohjaajatovereita oli muun muassa Roberto Rossellini.

Menestyksekkäiden Fellini-tuotantojen jälkeen de Laurentiis rakensi omat studiot, jotka kuitenkin menivät vararikkoon 70-luvulla. De Laurentiis siirtyi Yhdysvaltoihin ja rakensi tuotantokoneistonsa ja studionsa sinne.

Tämän jälkeen hänen tuottamiinsa ohjaajiin on kuulunut Lumet'n ja Bergmanin lisäksi muun muassa Milos Forman, John Milius, Damiano Damiani, David Cronenberg, David Lynch, Stephen King, Michael Cimino, Sam Raimi, Richard Donner ja Ridley Scott.

Elämäntyö-Oscarin Dino de Laurentiis sai 2001.

Hän oli naimisissa kahdesti. Ensimmäinen vaimo oli maailmankuulu italialainen näyttelijä Silvana Mangano. Toinen vaimo Martha Schumacher on niin ikään elokuvatuottaja.

Useat de Laurentiisin kuudesta lapsesta työskentelevät elokuva-alalla.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset