Hyppää sisältöön

Yrittäjä: Eduskunnan kohupeitoista jää käteen 2000 euroa

Eduskuntaan hankitut torkkupeitot tulevat lammilaiselta muotoiluyrittäjältä. Peitot maksavat yhteensä 27 000 euroa. Yrittäjän mukaan verojen ja tuotantokulujen jälkeen hänelle jää käteen noin 2 000 euroa.

Kuva: Vilma Karjalainen

Asiasta kertoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat. Eduskunnan hankkimista torkkupeitoista syntyi kohu kun hankintahintaa pidettiin kovana. Peittoja olisi saanut marketeista paljon halvemmalla.

Yksi peitto maksaa 127 euroa. Peittohankinnan yhteishinta on veromaksajille 27 000 euroa.

- 27 000 eurosta minulle jää käteen noin kuukauden palkka eli hieman vajaa 2000 euroa, sanoo peittojen toimittaja muotoiluyrittäjä Katja Huhmarkangas Lammilta.

Huhmarkangas huomauttaa, että yksilöllisten tuotantoerien valmistaminen on kallista Suomessa.

- Toki tuotanto olisi halvempaa vaikkapa Puolassa tai Latviassa, mutta haluan tukea kotimaista tekstiiliteollisuutta. Tuntui kyllä ikävältä seurata keskustelua netistä aiheeseen liittyen. Kommenteissa ei huomioitu ollenkaan työn hintaa ja tuotantokustannuksia, Huhmarkangas kertoo.

Monet työvaiheet syövät rahaa

Peitot on kudottu Hämeelinnan Tekstiilitehtaalla. Lanka on Italiasta, mutta se on kudottu kolmikertaiseksi Suomen Langassa. Viimeistely on tehty Nivalassa ja päärmäykset Sastamalassa.

- Äkkiäpä se raha noihin kaikkiin työvaiheisiin ja materiaaleihin kuluu, Huhmarkangas toteaa.

Yrittäjän mukaan vuoden kestänyt projekti on työllistänyt kymmenkunta ihmistä eri puolilla Suomea.

Huhmarkangas suunnitteli vuonna 2004 torkkupeitot eduskunnan uudisrakennukseen.