Tamperelainen Finlandia-palkintoehdokas on hämmentynyt kohusta

Alexandra Salmela on ehdolla tämän vuoden Finlandia-palkituksi. Kirjailija asuu tällä hetkellä Tampereella. Salmela on Slovakian kansalainen, eikä Finlandia-ehdokkaaksi ole aiemmin asetettu ulkomaalaista.

kulttuuri
Alexandra Salmela istuu puistonpenkillä, takanaan tamperelelainen koskimaisema.
Alexandra SalmelaYle

Alexandra Salmelan teos 27 eli kuolema tekee taiteilijan (Teos) nimettiin yhdeksi kuudesta Finlandia-ehdokkaasta. Hän on Slovakian kansalainen, mikä on herättänyt keskustelua palkinnon saajan kriteereistä. Salmela on syntynyt Bratislavassa silloiseen Tshekkoslovakiaan. Hän muutti Suomeen tammikuussa 2007 ja tamperelaistui kolme kuukautta sitten.

Finlandia-palkinto voidaan myöntää tunnustuksena Suomen kansalaisen kirjoittamasta ansiokkaasta romaanista. Kirjasäätiön hallitus linjasi torstaina iltapäivällä, että Salmelan teos on kisassa mukana tasavertaisesti muiden kanssa.

Salmela on Slovakian kansalainen vastoin palkintoehtoja, joiden mukaan kirjailijan on oltava suomalainen. Kohta neljä vuotta Suomessa asunut suomen kielen ja kirjallisuuden maisteri Alexandra Salmela on yllättynyt syntyneestä kohusta. Tamperelainen Finlandia-kirjallisuuspalkintoehdokas ei kyseenalaista kirjansa suomalaisuutta.

- Vähän yllätti se, että kohu nousee kirjasta, joka on hyvin suomalainen. En olisi pystynyt kirjoittamaan sitä millään muulla kielellä enkä missään muualla - se on hyvin sidottu suomalaiseen miljööhön ja suomalaisen sanan kieleen.

- Se on suomalaista kirjallisuutta ja ehdokkaana on käsittääkseni se kirja. Minä olen vain se tekijä, joka seisoo sen takana, Salmela sanoo.

Alexandra Salmela on joka tapauksessa hyvin iloinen ehdokkuudestaan.

- Ehdokkaaksi pääseminen on tosi kova juttu, Salmela sanoo.

Alexandra Salmela on valmistunut kirjallisuuden ja suomen kielen maisteriksi Prahan Kaarlen yliopistosta. Suomen kielen rakenteet ovat kirjailijalla niin hyvin hallussa, että hänellä on varaa leikitellä kielen kanssa.

- Minulla on anarkistinen suhde suomen kieleen. Keksin usein uusia sanoja, koska kukaan ei ole koskaan sanonut minulle, että noin ei voi sanoa, Alexandra Salmela kertoo.

Palkinto jaetaan joulukuun alussa

Palkintoa tavoittelevat Salmelan lisäksi Joel Haahtela, Markus Nummi, Riikka Pulkkinen, Mikko Rimminen ja Erik Wahlström.

Tänä vuonna julkaistuissa kirjoissa nousi esille monia yhteiskunnan polttavia teemoja, kuten maahanmuutto, avio- ja työelämän ongelmat, syrjäytyminen ja lasten heitteille jättäminen. Myös historia kiehtoo edelleen suomalaiskirjailijoita.

Salmelan lisäksi ehdokkaiden joukosta ei löydy muita tamperelaisia. Riikka Pulkkinen on syntyjään tamperelainen, mutta asunut lapsuutensa Oulussa. Joel Haahtela on puolestaan valmistunut Tampereella lääkäriksi.

Finlandia-palkinnosta päättää tänä vuonna tamperelaislähtöinen toimittaja Minna Joenniemi. Suurelle yleisölle hän on tullut tutuksi muun muassa YLE Teeman Runoraati-ohjelmasta.

Lähteet: YLE Tampere