Opaskoira ei turhia jonota

Uusi opaskoiran hakija joutuu jonottamaan koiraa kahdesta kolmeen vuotta. Opaskoiria Suomessa kasvattaa vain yksi opaskoirakoulu Vantaalla. Koiran lisäksi myös hakijan on täytettävä tarkat kriteerit.

opaskoirat
Opaskoira
YLE / Antti Karhunen

Opaskoirajonot ovat pitkiä, koska oppaiksi soveltuvia koiranpentuja syntyy melko harvoin. Kotkassa ja Kouvolassa on yhteensä kuusi opaskoiraa.

Monesti opaskoiran saaminen kaatuu myös opastettavan huonoon liikuntakykyyn, sillä opaskoiraa on kyettävä lenkittämään tavallisen koiran tapaan.

Näkönsä menettänyt kouvolalainen Matti Ekola on kulkenut opaskoiransa Renen opastuksella pian kaksi vuotta. Ilman koiraa Ekolan liikkuminen kävisi hankalaksi.

- Melkein pitäisi joku naapuri tai henkilökohtainen avustaja pyytää, jos hän sattuu olemaan töissä. Ne tunnit ovat rajallisia, eihän avustajaa ole aina.

Koiraan täytyy totutella

Ekola kertoo aristelleensa ensin koiran kanssa liikkumista. Luottamus koiraan kuitenkin kasvoi ajan myötä.

- Ensin sitä varoi, että viekö se nyt oikein tai pudottaako se ojaan tai muualle, mutta hyvin se on työnsä tehnyt. Me käydään pankissa ja postissa ja kaupassa.

- Kun tämä vielä oppisi lukemaan kaupan hyllyltä tavarat, niin sittenhän se olisi ihan korvaamaton, Matti Ekola kertoo.

Kotona Rene-koira käyttäytyy normaalin koiran tapaan. Erilaiset leikit, kuten sukkien ja lapasten piilotus, onnistuvat Reneltä kuten miltä tahansa kotikoiralta.

Asioita hoitaessa Rene on oppinut tehokkaaksi. Esimerkiksi jonoihin koira ei jää turhia odottelemaan.

- Se ei paljon jonottele. Kun mennään pankkiin, sehän menee suoraan tiskille ensimmäisenä vaikka olisi jonoakin.

- Se etsii penkin, jos joutuu odottamaan jossakin ja sitten kun on hirveästi kaupasta tavaraa, se vie suoraan pysäkille. Että nyt mennään bussilla.

Opaskoiraa ei saa häiritä

Renen "työaika" alkaa heti, kun se saa valjaat päälleen, eikä opaskoiraa saisi silloin häiritä lainkaan. Matti Ekola kertoo, että monet ihmiset tulevat silti silittämään koiraa, vaikka tietävät koiran häiriintyvän siitä.

- Jo katsekin saattaa häiritä sen työskentelyä, ja ainakin jos sille juttelee.

Kun koiralta otetaan valjaat pois, silittäminenkin on mahdollista.

Lähteet: YLE Kymenlaakso