Ihminen on syntyjään utelias

Lapsille kirjoittaminen on erittäin tärkeää, toteaa Markku Löytönen. Helsingin Yliopiston kulttuurimaantieteen professori, tieteen ammattilainen ja lasten tietokirjailija kannustaa niin lapsia kuin vanhempiakin lukuharrastuksen pariin.

lapset (perheenjäsenet)
Tietokirjailija Markku Löytönen pyrkii tarjoamaan positiivisia lukukokemuksia.
Tietokirjailija Markku Löytönen pyrkii tarjoamaan positiivisia lukukokemuksia.YLE / Liisa Louhela

- Jos katson omia lapsiani, olen täysin vakuuttunut siitä, että ihminen on syntyjään utelias, toteaa Markku Löytönen.

Uteliaisuus veti myös Löytösen tieteen pariin. Omien sanojensa mukaan hän on outo luonnontieteilijä ja piilohumanisti. Löytönen on kirjoittanut palkitun sarjan suomalaisten tutkimusmatkailijoiden vaiheista lasten tietokirjoiksi. Suuret tutkimusmatkailijat, kuten Pehr Kalm ja Rafael Karsten, toimivat kirjojen sankareina, opettaen seikkailujensa lomassa nuorille lukijoille faktoja menneistä aikakausista. Löytösen tavoitteena on tarjota sekä kirjaa lukevalle aikuiselle, että lapselle positiivinen lukukokemus.

- Lapsi arvostaa yhdessä tekemistä.

Tavoitteena lukemiseen kannustaminen

Tietokirjan tekeminen lapsille on Löytösen mukaan opettamista ja kasvattamista.

- Jos lapsen tai nuoren saa lukemaan tietokirjan hänen itsensä sitä huomaamatta, silloin on onnistunut.

Omista lapsuuden suosikeistaan Löytönen mainitsee James Fenimore Cooperin teoksen Viimeinen Mohikaani, joka on jäänyt erityisesti kirjailijan mieleen.

- Silloin kun minä olin pieni, jos halusi tehdä jotain jännää, vaihtoehtoja oli kaksi: joko lähdettiin poikien kanssa pimeään metsään leikkimään tai haettiin kirjastosta kirjoja. Luin seikkailukirjoja, satukirjoja, tietokirjallisuutta, kaikkea mahdollista.

Löytönen on huolissaan tämän päivän lasten ja nuorten kielellisistä valmiuksista.

- Tuntuu siltä, että aikaa lukemiselle jää yhä vähemmän ja vähemmän. Kieli on kuitenkin ajattelun väline ja jos kieli kehittyy huonosti edellytykset kehittää ajattelua heikkenevät.

Lähteet: YLE Oulu / Liisa Louhela