1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Finlandia-ehdokkaat julki – kansalaisuusjupakka muutti palkinnon perusteita

Suomen Kirjasäätiö on julkistanut tämän vuoden Finlandia-palkinnosta kisaavat kirjat. Yhden kuudesta ehdokaskirjasta on kirjoittanut Alexandra Salmela, joka ei ole Suomen kansalainen. Kirjasäätiö oli olettanut, että kaikki ehdokkaat täyttävät palkinnon myöntämiselle asetetut kriteerit.

Vuoden 2010 Finlandia-palkintoehdokkaat. Kuva: Tiina Jutila / YLE

Finlandia-palkintoa tavoittelevat kirjat ovat Joel Haahtelan Katoamispiste, Markus Nummen Karkkipäivä, Riikka Pulkkisen Totta, Mikko Rimmisen Nenäpäivä, Alexandra Salmelan esikoisromaani 27 Eli kuolema tekee taiteilijan ja Erik Wahlströmin Flugtämjaren/Kärpäsenkesyttäjä.

Kohu syntyi, kun Helsingin Sanomat huomasi, että Alexandra Salmela ei ole Suomen kansalainen. Suomen kirjasäätiön ohjeiden mukaan Finlandia-palkinto voidaan myöntää tunnustuksena Suomen kansalaisen kirjoittamasta ansiokkaasta romaanista. Teoriassa Salmelakin olisi siis voinut olla ehdolla, mutta ei saada palkintoa.

Salmelan kustantaja Silja Hiidenheimo Teokselta sanoo, ettei kustantamossa edes tiedetty Salmelan kansalaisuutta.

– Emme me tulleet sitä ajatelleeksikaan. Toisaalta tämä voi olla ihan hyvä asia – ehkä kilpailun sääntöjä nyt muutetaan. Kirjailijan kotihan on kieli, jolla hän kirjoittaa. Ja Finlandia on nimenomaan kirjallisuuspalkinto, muistuttaa Hiidenheimo.

Kirjasäätiön hallitus linjasi torstaina iltapäivällä, että Salmelan teos on kisassa mukana tasavertaisesti muiden kanssa.

"Olettama on, että kilpailuun lähetetyt kirjat täyttävät sääntöjen kriteerit", toteaa säätiö tiedotteessaan. Säätiö ei tee rutiininomaisia tarkastuksia esimerkiksi kirjailijoiden kansalaisuudesta, mutta pitää virhettä omanaan, ei ehdokkaat valinneen raadin virheenä. Siksi säätiön hallitus päätti pitää Salmelan teoksen palkintoehdokkaana.

Säätiön hallitus ilmoittaa selvittävänsä mahdollisuuksia tarkentaa ehdokasasettelun käytäntöjä.

Elämän ongelmat esillä

Kuusi ehdokaskirjaa seuloneen valintalautakunnan mukaan tänä vuonna julkaistuissa kirjoissa nousi esille monia yhteiskunnan polttavia teemoja, kuten maahanmuutto, avio- ja työelämän ongelmat, syrjäytyminen ja lasten heitteillejättäminen. Myös historia kiehtoo edelleen suomalaiskirjailijoita.

Valintalautakunnan puheenjohtajan, filosofian kandidaatti Marianne Bargumin mukaan hieman kärjistäen voi sanoa, että suomalainen kirjallisuus ei ole kriisissä, mutta kirjailijat saattavat olla jonkinlaisessa kriisissä.

- Usean romaanin päähenkilönä on kirjailija, jolta kirjoittaminen ei oikein suju, tai sitten probleemana on kirjailijan suhde kritiikkiin ja yleisöön, Bargum totesi palkintoehdokkaita julkistaessaan.

Valintalautakunnan muina jäseninä olivat suomen kielen tutkija, tietokirjailija Lari Kotilainen ja viestintäkonsultti Kirsi Piha.

Finlandia-palkinnon saajan valitsee tänä vuonna Yleisradion kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi. Joulukuun 2. päivänä jaettava palkinto on 30 000 euroa verottomana.

Finlandia-palkinto on jaettu vuodesta 1984 alkaen. Viime vuonna palkinnon sai kirjailija Antti Hyry kirjastaan Uuni.

Valintalautakunnan perustelut Finlandia-ehdokkaille:

Joel Haahtela, Katoamispiste

"Katoamispiste on tarina, josta välittyy arvostus ja ihailu toista suomalaista kirjailijaa kohtaan; kirjassa etsitään Raija Siekkistä monella tasolla. Haahtelan kerronta on taitavaa ja koukuttavaa, tiivistä ja visuaalista."

Joel Haahtela Aamun kirjan vieraana Aamu-TV:ssä, katso haastattelu

Markus Nummi, Karkkipäivä

"Nummi kertoo tarinan kahdesta näkökulmasta, lapsen ja aikuisen. Tarina vie lukijan mennessään aina liikuttavaan loppuun asti. Ja pistää ajattelemaan asioita kirjankin yli."

Markus Nummi Aamun kirjan vieraana Aamu-TV:ssä, katso haastattelu

Riikka Pulkkinen, Totta

"Kirjailija luotaa syyllisyyden ja anteeksiannon ikuisia kysymyksiä. Pulkkisen taidokas kerronta kiehtoo, ja hänen romaanihenkilönsä viipyvät lukijan mielessä pitkään."

Riikka Pulkkinen Aamun kirjan vieraana Aamu-TV:ssä, katso haastattelu

Mikko Rimminen, Nenäpäivä

"Kirjailijan huikea kieli ja tyyli hakee kekseliäisyydessään vertaistaan suomalaisessa kirjallisuudessa. Lopussa hänen maailman murjomat romaanihenkilönsä herättävät lukijassa itkun ja naurun sekaista aitoa myötätuntoa."

Mikko Rimminen vieraili YleX:n studiossa kertomassa romaanistaan, kuuntele haastattelu (siirryt toiseen palveluun)

Alexandra Salmela, 27 eli kuolema tekee taiteilijan

"Salmelan esikoisromaani on poikkeuksellista näkökulmien ja tyylien ilotulitusta. Kirjailija kuvaa omaan napaansa tuijottavien pienten ihmisen pyrkimyksiä yhtä aikaa pilkaten ja lämmöllä."

Alexandra Salmela oli mukana syksyn kirjatarjonnan maahanmuuttoteemaa käsittelevässä uutisessa, katso juttu

Erik Wahlström, Flugtämjaren/Kärpäsenkesyttäjä

"Wahlström vaatettaa kirjassaan uudestaan kansallisrunoilija Runebergin ja hänen lähipiirinsä. Kirja ei ole historiankirjoitusta, vaan kirjailijan tulkinta Runebergista. Kirja on monien äänien runsaudensarvi, syvällisen ja kepeän hieno yhdistelmä."

Erik Wahlström Aamun kirjan vieraana Aamu-TV:ssä, katso haastattelu