Napapiirin sankarit on aito, muttei naurata joka hetki

Dome Karukosken ohjaama komedia kolmen työttömän kaveruksen seikkailusta Lapin lumisessa yössä on ilahduttava poikkeus Uunojen ja Pekkojen hallitsemassa kotimaisen elokuvakomedian perinteessä.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Helsinki-filmi

Elokuvan henkilöt tuntuvat oikeilta ihmisiltä ja sen tarina säilyttää villeimmissäkin käänteissään kosketuksen todelliseen elämään.

Vaiheikas tarina käynnistyy työttömän Jannen (Jussi Vatanen) ja hänen tyttöystävänsä Inarin (Pamela Tola) riidasta. Inari haluaisi katsoa televisiosta tulevan Titanicin, mutta kodista puuttuu digiboksi ja sellainen on Jannen hankittava vaikka kiven kolosta.

Kahden yhtä työttömän ja rahattoman kaverinsa (Jasper Pääkkönen, Timo Lavikainen) kanssa Janne lähtee urheasti yön selkään. Matkalla Rovaniemelle ystävykset joutuvat tekemään tuttavuutta niin liikennepoliisien kuin venäläisten turistien ja uima-allasbileitä pitävien neitosten kanssa. Kortensa kolmikon koettelemusten kekoon kantaa myös Inarin kavala ex-poikaystävä (Kari Ketonen).

Napapiirin sankarit alkaa todella herkullisesti Jasper Pääkkösen kertomalla prologilla. Sen varsinainen tarina ei tavoita ihan samanlaista ytimekkyyttä missään vaiheessa, mutta hykerryttäviä hetkiä matkan varrelle mahtuu riittämiin.

Muutamat hyvin pedatut tilanteet Karukoski ja käsikirjoittaja Pekko Pesonen valitettavasti päästävät karkaamaan käsistään. Uima-allasbileistä olisi voinut saada paljon enemmän irti, kun taas kolmikon äkillinen välirikko venäläisten kanssa pilataan pitkittämisellä ja liioittelulla.

Jotkut elokuvan gageista eivät yksinkertaisesti naurata.

Ihannenaistaan hotellista etsivän nuorukaisen rauhoittaminen tainnutusaseella voi olla hauskaa ensimmäisellä kerralla, mutta ei enää viidennellä.

Elokuvan näyttelijät tekevä kauttaaltaan hyvää työtä. Erityisen erityisen mainio on Jussi Vatasen tulkinta saamattomana, mutta loputtomiin selityksiä keksivänä Jannena - jonkinlaisena arkipäivän Turhapurona.

Lähteet: Tarmo Poussu - arvioi elokuvia Ylen Aamu-tv:ssä