Rolls-Royce: Superjumbon ongelman syynä moottorivika

Rolls-Roycen mukaan lentoyhtiö Qantasin Airbus 380-superjumbon viimeviikkoinen moottorin räjähdys johtui moottorin osassa olleesta viasta ja sen aiheuttamasta öljypalosta. Yhtiön mukaan vika on ominainen juuri Trent 900 -sarjan moottorille. Yhtiö aikoo korvata vialliset osat uusilla.

Ulkomaat
Palomiehet sammuttavat Qantasin A380-koneen rikkoutunutta moottoria.
Palomiehet sammuttavat Qantasin A380-koneen rikkoutunutta moottoria sen jälkeen, kun se oli tehnyt hätälaskun Singaporen lentokentälle 4. marraskuuta.EPA / STR

Rolls-Royce ilmoitti johtopäätöksestään tutkittuaan Trent 900 -sarjan moottoreita lentoyhtiö Qantasin viimeviikkoisen hätälaskun jälkeen.

Viime torstaina australialaisen Qantasin Airbus-kone joutui tekemään hätälaskun Singaporeen pian lähdön jälkeen, kun yksi sen neljästä moottorista räjähti ilmassa Indonesian yläpuolella.

Jo aiemmin Qantas ja Euroopan ilmailuviranomainen totesivat, että moottoriongelman syynä oli ilmeisesti öljyvuotoa seurannut tulipalo. Qantasin mukaan isojen Airbusien moottoreissa on todettu tarkastuksissa öljyvuotoja, joita ei normaalisti pitäisi ilmetä näin uusissa koneissa. Euroopan ilmailuviranomainen vaati jo aiemmin, että kaikki Rolls-Roycen moottoreita käyttävät superjumbot on tutkittava.

Airbusin mukaan superjumbon ensi vuoden toimitukset saattavat viivästyä moottoriongelman vuoksi, sillä yhtiö joutuu keskittymään olemassa olevien superjumbojen huoltamiseen.

Lähteet: AP, Reuters, AFP