Vessapaperipuvussa vaikka Linnan juhliin

Satakunnan ammattiopistossa valmistettuja vessapaperipukuja ei voisi ulkonäöltä uskoa paperisiksi, ei vallankaan vessapaperista läpeensä tehdyiksi. Vessapaperipuku sopii lyhytaikaiseen käyttöön, vaikka Linnan juhliin, heittää Sataedun opettaja Raija Sippola.

WC-paperit
Sataedun vessapaperista valmistettuja pukuja esillä Hämeenlinnassa marraskuussa 2010 vanhalla pukutehtaalla tekstiiliverkostojen kohtauspaikassa
Hopeanhohtavaa vessapaperipukua esittelevät Sataedun opettajat Raija Sippola ja Aira Setälä.YLE / Markku Karvonen

Sataedun vaatetusompelun opettajat Raija Sippola ja Aira Setälä joutuvat jatkuvasti vakuuttelemaan oppilaidensa valmistamien kuuden näyttävän juhla- tai bilepuvun todella olevan vessapaperia. Puvut olivat ensi kertaa esillä viime vuonna Kokemäenjoen vessapaperitapahtumassa, jossa niitä kantoivat yllään raumalaiset pitsimissit. Nyt vessapaperikaunottaret avaavat Hämeenlinnassa tekstiilialan osaajien ja ideoiden kohtauspaikan näyttelytoiminnan vanhalla valtion pukutehtaalla.

Sataedun neljä opiskelijaa teki paikallisen wc- ja pehmopapereita valmistavan Korpela Paperin yllyttäminä puoli tusinaa vessapaperista pukua, kolme pitkää ja kolme lyhyttä. Ja häkellyttävän näyttäviä, ehdottomasti ei vessapaperin oloisia. Yksi on hopeanhohtoinen paljetein koristeltu iltapuku, yksi antiikista aiheensa lainannut kreikkalaistyylinen pitkä puku, näyttävin useimpien mielestä lienee pitkä valkoinen hääpuku, joka on koristeltu sadoin vessapaperisin punaisin ruusuin. Lyhyet puvut ovat leikillisempiä biletysvaatteita. Paljetteja ja vetoketjuja lukuun ottamatta kokonaan vessapaperia.

Uutta luovaa ja kokeilevaa osaamista

Raija Sippola ja Aira Setälä myöntävät pukuja katsellessaan, ettei vessapaperista ole käyttövaatteeksi. Jo pukujen siirtely on jännittävää. Mutta vessapaperi sopii hyvin vaikka juuri lyhyen aikaa käytettävään juhlapukuun tai erilaisiin fantasia-asuihin.

Pukujen aine opetti tekijöilleen ongelmaratkaisutaitoa ja on opiskelijoilta vaikuttava taidonnäyte, pehmeä paperi on luonnollisesti kangasta vaikeampi pukuaine. Luonnollisuutta on myös se, että Sataedu kokeilee ekologisia ja kierrätettäviä raaka-aineita. Sataedu haluaa rikkoa rajoja ja kannustaa hyödyntämään kaikenlaisia saatavissa olevia materiaaleja. Jatkoa on luvassa, jo nyt esillä on syksyn satona erilaisia vessapaperisia koristeita. Lisäksi ammattiopistossa on tulossa yhdeksän uutta paperipukua.

Ainakaan raaka-aineen kalleus ei pitäisi olla esteenä kokeilijoille, nauravat vessapaperipukuja ihailevat opettajat, selvästi vieläkin ylpeinä opistonsa taitajista.

Oodi naisille -näyttelyn puvut ovat pari kuukautta esillä Hämeenlinnassa Finn Brandsin tiloissa vanhalla pukutehtaalla, osoitteessa Aulangontie 1, toinen kerros.

Lähteet: YLE Häme