1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Arotasku veti bongarit Heinolaan

Harvinaisuus harhautui Heinolaan ja määrityksen varmistuttua paikalle saapuivat myös lintubongarit. Arotaskusta ei ole ennestään havaintoja Päijät-Hämeessä, eikä tämäkään yksilö kauan pärjännyt pohjoisilla leveysasteilla.

Arotasku näyttää aivan kivitaskulta. Määrityksen tekeminen oli tarkkaa puuhaa. Kuva: Timo Metsänen

Päijät-Hämeessä on tehty harvinaislaatuinen lintuhavainto.

Heinolan rantapuistossa on nähty Suomessa erittäin harvoin tavattu lintuharvinaisuus arotasku. Arotasku on pieni kivitaskua muistuttava varpuslintu, jonka pesimäalueet ovat Keski-Euroopassa ja Keski-Aasiassa.

- Määrittäjägurut tunnistivat linnun valokuvista. Helppoa se ei ollut, koska lintu muistuttaa niin paljon kivitaskua. Ihan musta pikkusiipi ison siiven etureunassa, alula nimeltään lienee paras arotaskun tuntomerkki, kertoo Vantaalta lintua Heinolaan katsomaan tullut lintuharrastaja Leo Wallinmaa.

Suomessa lintua ei ole tavattu kuin muutamia kertoja. Päijät-Hämeessä Arotaskusta ei ole tehty havaintoja koskaan aikaisemmin.

- Kyseessä on ykkösharvinaisuus eli suurharvinaisuus. Tätä lintua ei tavata Suomessa kovinkaan usein, toteaa Wallinmaa.

Elämänpinna!

Lintua Heinolan rantapuiston pusikoista etsimään tullut Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jorma Rautama iloitsee löydettyyään linnun.

- Sain tästä elämänpinnan. Ensimmäisen kerran elämässään, kun näkee jonkun lintulajin, siitä saa elämänpinnan. Minäkin vanhana miehenä lähden pinnojen perässä lintuja katsomaan, naureskelee Rautama.

Selviytyykö lintu suomessa?

Arotasku on harhautunut reitiltään pahemman kerran, sillä linnun luonnolliset pesimäalueet ovat Keski-Euroopassa ja Keski-Aasiassa.

- Vaikea arvioida miten linnun lopulta käy. Luulen, että se vaihtaa maisemaa ja lähtee lämpöä kohti. Muutama vuosi sitten Lahdessahan havaittiin aavikkotasku joulukuussa. Sen arvioitiin jatkaneen matkaansa vain päivän visiitin jälkeen, summailee lintuharrastaja Jorma Rautama.

Heinolan lintutarhan isäntä Olli Vuori ei kuitenkaan näe linnun tulevaisuutta yhtä toiveikkaana. Hän toivoo saavansa Heinolaan eksyneen linnun kiinni lähipäivinä, koska Suomen oloissa arotasku ei pärjää, ja se todennäköisesti kuolee pian ellei sitä saada lintutarhalle suojaan.

Perjantaina päivällä lintu oli jo niin heikossa kunnossa, että se vietiin Heinolan lintutarhalle, jossa se kuoli iltapäivällä.