1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suklaa käy yhä kalliimmaksi herkuksi

Suklaan raaka-aineena käytettävän kaakaon hinta on kivunnut jo kuuden vuoden ajan ja on nyt korkeimmillaan 30 vuoteen. Kaakaon kallistuminen näkyy jo nyt suklaatuotteiden hinnassa myös Suomessa. Suklaan kysyntää taas kasvattaa Aasian väkirikkaiden maiden vaurastuminen.

Kuva: Eila Haikarainen / Yle

Brittiläisen The Independent -sanomalehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan suklaan hinta voi jopa seitsenkertaistua 20 vuoden aikana. Fazer Makeisten toimitusjohtaja Tom Lindblad ei usko yhä synkkään tulevaisuuden kuvaan.

- Kyllä erilaisia uhkakuvia on siitä, että hinta pysyy korkeana tai jopa edelleen jatkaa nousua. Emme pidä sitä dramaattisena, mutta uskomme suklaatuotteiden pysyvän aika kalliina, Lindblad arvioi.

Kaakaota voidaan kasvattaa vain pienellä alueella päiväntasaajan lähellä. Suurin osa maailman kaakaosta tuotetaan Norsunluurannikolla ja Ghanassa. Työ on raskasta, ja viljelijöille maksettava kilohinta on pieni. Nyt viljelijöiden pelätäänkin siirtyvän öljypalmuihin tai kumipuihin, joista saa paremmin rahaa.

Valmistajilla viljelijöiden ongelmat tiedossa

Fazerin toimitusjohtaja Lindblad kertoo, että suklaanvalmistajat ovat tietoisia ongelmasta. Yritys kuuluu World Cocoa Foundation -yhteisöön, joka Lindbladin mukaan pyrkii varmistamaan hyvän hinnan valmistajalle ja takaamaan kunnolliset viljelyolosuhteet.

- Lisäksi näemme, että hintataso kaakaolle on mennyt ylöspäin viime vuosina ja jos hinnannousu jatkuu, niin kyllähän se alkaa näkyä myös viljelijöillä, Lindblad sanoo.

Toinen hinnan kasvattaja voi olla kysynnän kasvu. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkijan Paavo Sunin mukaan suklaan kysyntä saattaa kasvaa Aasian maissa.

- Siellä on tendenssi, että länsimaiset tavat yleistyvät. Siellä on niin valtavasti väestöä ja silloin pienetkin kulutusmuutokset aiheuttavat kysynnän kasvua. Tarjontaa on hyvin hankala lisätä nopeasti, koska puun kasvattaminen tuotantokuntoon kestää vuosia, Suni sanoo.