Pitkäaikaistyöttömillä hoitamattomia mielenterveyshäiriöitä

Valtaosa vaikeimmin työllistyvistä pitkäaikaistyöttömistä on niin sairaita, etteivät kykenisi töihin. Lääkärilehdessä julkaistun selvityksen mukaan työttömien sairauksia ei ole kuitenkaan koskaan hoidettu. Koko maahan suhteutettuna pitkäaikaistyöttömistä on sairaita 50 000.

Kotimaa
Kuntoutuslääkäri Raija Kerätär tutkii potilasta.
Kuntoutuslääkäri Raija Kerätär on selvittänyt, miksi pitkäaikaistyöttömät eivät työllisty tukitoimista huolimatta.YLE

Kuntoutuslääkäri Raija Kerätär on kierrellyt kymmenkunta vuotta Pohjois-Suomen työvoiman palvelukeskuksia ja selvitellyt, miksi moni pitkäaikaistyötön ei työllisty lukemattomista tukitoimista ja kokeiluista huolimatta. Hän on koonnut yhteen toissavuoden kokemuksensa artikkeliksi Lääkärilehteen.

- Suurin syy on, että he ovat niin sairaita, ja että sairaudet ovat hoitamattomia, Kerätär kiteyttää.

Palvelukeskukset listasivat hänelle 250 pitkäaikaistyötöntä, joille oli tarjottu lukuisia kursseja, monenlaisia tukitoimia ja työkokeiluja. Kerättären tutkimuksen mukaan vain neljä prosenttia tästä pitkäaikaistyöttömien kovasta ytimestä oli täysin terveitä.

Runsaalla puolella rajoittavia mielenterveyshäiriöitä

Kerättären hämmästykseksi 65 prosenttia poti työkykyä heikentäviä mielenterveyden häiriöitä.

- Suurin ryhmä oli mielialahäiriöt ja seuraavaksi suurin ryhmä olivat kehitysvammaiset, lähinnä heikkolahjaiset. Runsaasti oli pelko-ahdistusoireita, sosiaalista jännittämistä ja paniikkioireita. Myös skitsofreenikkoja löytyi, Kerätär summaa.

Kerätärtä ihmetytti, miten tämä joukko seuloutui esille vasta, kun heitä on palloteltu vuosia työttömyyskortistossa. Yksikään sairaista ei ollut saanut hoitosuositusten mukaista hoitoa.

Sairaudet passivoivat

Sairaudet selittävät työllistymisvaikeuksia. Mielenterveyshäiriöt passivoivat ja vetäyttävät. Sairaat pelkäävät sosiaalisia tilanteita ja linnoittauvat siksi koteihinsa.

Joukossa on paljon nuoria, mikä erityisesti huolestuttaa Kerätärtä. Nuoret ovat keskeyttäneet toistuvasti ammattikoulutuksen. Sairaudestaan johtuen he eivät myöskään jaksa jonottaa ajanvaraukseen, varata aikaa lääkärille tai sitoutua hoitoon.

- Ei näitä ihmisiä auta työ, vaikka se olisi vieressä tai vaikka koulutuspaikkoja olisi maailma täynnä, jos he eivät yksinkertaisesti pysty sinne menemään, Kerätär summaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Hilkka Säävälä