1. yle.fi
  2. Uutiset

YK: Pohjois-Sudan pommitti rajaa

Sudanin armeijan kerrotaan pommittaneen maan etelä- ja pohjoisosiin jakavaa kiisteltyä raja-aluetta. Etelä-Sudanin asevoimien sekä YK:n Etelä-Sudanin edustajan mukaan ilmaisku tehtiin perjantaina. Pohjois- ja Etelä-Sudanin välit ovat kiristyneet konfliktin partaalle ennen tammikuuksi kaavailtua kansanäänestystä etelän itsenäisyydestä.

Ulkomaat

YK:n korkea-arvoisimman Etelä-Sudanissa toimivan edustajan David Gresslyn mukaan isku tehtiin perjantaina Kiirjoen laaksossa. YK:n edustajat ovat matkalla paikalle arvioimaan tilannetta. Iskussa uskotaan kuolleen muutamia ihmisiä.

Hyökkäys on YK:n mukaan saattanut kohdistua alueelle, joka on osin Etelä-Sudania ja osin Pohjois-Sudaniin kuuluvaa Darfurin maakunnan eteläistä seutua. Rajan kulusta alueella ei ole lopullisesti sovittu.

Pohjois- ja Etelä-Sudanin välit ovat kiristyneet ennen tammikuuksi suunniteltua kansanäänestystä, jossa etelän asukkaat saavat päättää, haluavatko he etelän irtautuvan omaksi valtiokseen.

Pohjoinen ja etelä solmivat vuonna 2005 rauhansopimuksen, joka päätti vuosikymmenten verisen sisällissodan niiden välillä. Rauhansopimus edellyttää kansanäänestyksen järjestämistä tammikuussa 2011. On erittäin todennäköistä, että etelä äänestäisi itsenäisyyden puolesta.

Äänestyksen järjestäminen uhkaa kuitenkin viivästyä lähinnä pohjoisen vastahankaisuuden takia. Avoinna on useita kiistakysymyksiä, jotka Khartumin hallituksen mielestä pitäisi ratkaista ennen äänestystä. Näitä ovat muun muassa kysymys öljytulojen jakamisesta, rajalla sijaitsevan tärkeän Abyein öljyalueen kohtalosta sekä pohjoisessa oleskelevien etelän asukkaiden kansalaisuudesta.

Lähteet: AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi