1. yle.fi
  2. Uutiset

Aung San Suu Kyi

Myanmarin oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi, 65, on yksi maailman kuuluisimmista poliittisista vangeista. Hän on viettänyt kuluneen 21 vuoden aikana kotiarestissa yhteensä 15 vuotta.

Ulkomaat

Aung San Suu Kyi syntyi 19. kesäkuuta 1945 Yangonissa, silloisessa Burman pääkaupungissa Rangoonissa. Aung San Suu Kyi oli kaksivuotias, kun hänen kenraali-isänsä Aung San salamurhattiin.

Suu Kyi opiskeli ensin Intian New Delhissä ja myöhemmin Oxfordin yliopistossa Britanniassa. 1970-luvun alussa hän avioitui brittiläisen Michael Arisin kanssa ja he saivat kaksi poikaa Alexanderin ja Kimin. Aris kuoli syöpään Englannissa vuonna 1999.

Aung San Suu Kyi palasi takaisin Myanmariin huhtikuussa 1988 huolehtimaan sairaasta äidistään. Samaan aikaan maassa vastustettiin junttaa mielenosoituksin. Mielenosoitukset päättyivät välillä verisiin yhteenottoihin, ja sadat mielenosoittajat kuolivat turvallisuusjoukkojen luoteihin.

Syyskuussa 1988 Suu Kyi oli mukana perustamassa NLD-puoluetta ja seuraavan vuoden heinäkuussa juntta pakotti hänet kotiarestiin. Juntta oli vain kuukautta aikaisemmin eli vuoden 1989 kesäkuussa muuttanut maan nimen Burmasta Myanmariksi. Suu Kyin puolue NLD sai vuoden 1990 vaaleissa murskavoiton, mutta juntta kieltäytyi luopumasta vallasta.

Suu Kyi vapautettiin kotiarestista vuonna 1995, mutta hänet suljettiin uudestaan arestiin vuonna 2000. Seuraavan kerran Suu Kyi pääsi vuoden mittaiseen vapauteen vuonna 2002, mutta vietti vuodesta 2003 vapautumiseensa asti lähes koko ajan kotiarestissa.

Viimeisin kotiarestijakso alkoi elokuussa 2009 ja kesti 18 kuukautta. Arestituomion oli määrä päättyä jo aikaisemmin, mutta elokuussa 2009 Suu Kyin talolle uinut amerikkalainen aktivisti pidensi oppositiojohtajan tuomiota.

Aung San Suu Kyi pääsi vapaaksi 13. marraskuuta 2010. Hän sai vuonna 1991 Nobelin rauhanpalkinnon rauhanomaisesta taistelustaan hallitusta vastaan.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi