Stubb: Suu Kyin vapautuminen askel demokratiaan

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) pitää Aung San Suu Kyin vapauttamista oikeana askeleena kohti maan poliittista vapautumista. Stubb korostaa YLE Uutisten haastattelussa, että vasta tulevaisuus näyttää vapauttamisen merkityksen Myanmarin demokratiakehitykselle.

Kotimaa

Ulkoministeri Alexander Stubb pitää myanmarilaisen oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin vapauttamista erinomaisena asiana ihmisoikeuksille ja demokratialle.

Jotkin ihmisoikeusjärjestöistä ovat jo ehtineet arvostella, että Suu Kyin vapauttaminen oli vain reaktio vaalikritiikkiin. Stubbin mukaan ihmisoikeusjärjestöt ovat kritiikissään oikeilla jäljillä.

- Toivotaan, että tämä ei ole pelkästään reaktio näihin vaalien jälkimaininkeihin, toivotaan, että tämä päätös on pysyvä, mutta sanoisin näin, että se varsinainen koetinkivi tulee olemaan, miten vapaasti Aung San Suu Kyi saa toimia ja miten vapaasti hänen puolueensa saa maassa toimia ja sitä kautta lähteä kohti demokratiaa.

Stubb pitää Suu Kyin vapautumista ensimmäisenä askeleena kohti todellista demokratiaa. Hänen mukaansa Myanmarin hetki sitten pidettyjä vaaleja ei voinut pitää reiluina eikä vapaina.

- Jos askeleita pitäisi ottaa kymmenen, niin ehkä puolikas tai korkeintaan yksi on tässä vaiheessa otettu. Suunta on ainakin oikea.

Stubbin mielestä Myanmarin kehitys tulee olemaan heikkoa niin kauan kuin sotilasjuntta hallitsee maata. Hän kuitenkin uskoo, että kehityksen suunta voi olla tulevaisuudessa parempi.

Lähteet: YLE Uutiset