1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiekka pöllyää puhaltimilla säännöistä huolimatta

Huoltoyhtiöt käyttävät edelleen lehtipuhaltimia hiekan poistoon, vaikka niiden käyttö on kielletty ympäristönsuojelumääräysten nojalla. Huoltoyhtiöt puolustelevat puhaltimien käyttöä muun muassa sillä, että niillä poistetaan vain kosteaa hiekkaa.

Kotimaan uutiset
Lehtipuhaltimen heikot tehot vaativat hankalan työasennon painavan hiekoitussepelin siivouksessa.YLE

Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä todetaan että lehtipuhaltimien käyttö hiekoitushiekan poistoon on kielletty, eikä siihen ole olemassa mitään reunaehtoja. Se on edelleen sallittua nurmialueilla lehtien kokoamiseen, mutta nimenomaan hiekan poistamiseen sen käyttö on täysin kielletty.

Vantaan ympäristökeskuksesta kerrotaan myös kostean hiekan poistamisen olevan kiellettyä puhaltimilla, sillä puhallin kuivattaa hiekkaa. Ympäristöviranomaisten keinot puuttua lehtipuhaltimien käyttöön hiekanpoistossa ovat vähäiset.

- Periaatteessa tämän tyyppisissä rikkeissä poliisilla on sakotusoikeus eli poliisi voi esimerkiksi Helsingin alueella puuttua asiaan. Meidän ainut konsti on oikeastaan vain ilmoittaa, että nyt rikotaan ympäristönsuojelumääräyksiä, ja siitä voi tulla seuraamuksia, kertoo ympäristötarkastaja Jukka Puttonen Helsingin ympäristökeskuksesta.

Ilmoituksia lehtipuhaltimen käytöstä hiekan poistossa satelee ympäristökeskukselle päivittäin.

- Olemme kyllä yrittäneet saada puhaltajia rysän päältä kiinni, mutta yleensä homma on ohi siinä vaiheessa, kun me ehdimme paikalle. Hiekanjäljistä kuitenkin näemme, että puhallinta on käytetty, kertoo Puttonen.

Poliisin resurssit eivät tahdo tällaisen asian valvontaan riittää. Viime vuonna Espoossa kuitenkin langetettiin huoltoyhtiölle 2000 euron uhkasakko, koska se varoituksista huolimatta käytti lehtipuhallinta hiekoitushiekan poistoon.

Äänekästä mutta nopeaa

Huoltoyhtiöt puolustelevat puhaltimien käyttöä muun muassa sillä, että niillä poistetaan vain kosteaa hiekkaa.

- Kyllä väki käyttää lehtipuhaltimia, mutta vain silloin, kun on märkää. Ei pöllytetä kuivalla. Enemmän me saadaan valituksia siitä äänestä, ei niinkään pölystä, kertoo huoltotyönjohtaja Petteri Niemeläinen Hakunilan huollosta.

Monen mielestä ikkunan alla huutava lehtipuhallin ei kuulu kevään ääniin.

Lähteet: Yle Helsinki

Lue seuraavaksi