1. yle.fi
  2. Uutiset

Saimaan siika tekee paluuta ruokapöytään

Maukas ruokakala on pääsemässä eroon kaksi vuosikymmentä sitä vaivanneesta loisesta, haukimadosta. Siika voi nousta takaisin tärkeään asemaan yhtenä tärkeimmistä ammatti- ja kotitarvekalastajien saaliskaloista muutamassa vuodessa.

Kotimaan uutiset
Siikasaalis laiturilla.
YLE

Vielä 1980-luvulla siika oli Saimaalla tärkein saaliskala heti muikun jälkeen. Siika istutettiin Saimaaseen 1,5 miljoonaa kappaletta vuodessa Syy siian suosioon on selkeä.

- Siika on vaalealihaisena lohikalana herkullinen, kalastusbiologi Lasse Hyytinen Etelä-Savon ELY-keskuksesta muistuttaa.

Siian pyynti pysähtyi kuin seinään 90-luvun alussa. Pyynnin pysäytti haukimato-niminen loiseläjä, joka levisi siikakannassa nopeasti.

Syitä loisen nopeaan leviämiseen voidaan esittää useita, mutta täyttä varmuutta kalatutkimus ei pysty tarjoamaan. Muikkukato ja runsaat siikaistutukset selittänevät osan ilmiöstä.

- Istutussiiat olivat tiheäsiivilähampaista plankton-siikaa, jossa mato loisii erityisen hyvin, Lasse Hyytinen pohtii.

- Saimaan omat siikakannat ovat harvasiivilähampaista lajia, johon loisiminen ei niin helposti tapahdu.

Muikkukato antoi tilaa siialle

Muikkukadon arvellaan olevan toinen syy loiseläjän leviämiselle. Haukimato leviää hankajalkaisäyriäisen kautta ja se päätyy normaalitilanteessa muikun ravinnoksi. Muikun kadottua äyriäinen jäi siian syötäväksi.

Kesän 2010 useat kalastajat ovat havainneet loisesta puhdistuneita siikoja. Saaliista enemmistö voi olla jo loisista vapaita.

Hyvien muikkuvuosien jälkeen siika häviää ravintokilpailun pienemmälle serkulleen

- Ehkä suurempi syy on kuitenkin se, että 80-luvulla istutettu plankton-siika alkaa poistua vesistöistä. Oma alkuperäinen kanta on puhtaampaa.

Tervehtyminen vie 3-4 vuotta

Lasse Hyytinen uskoo vakaasti, että siika palaa jollakin aikajänteellä takaisin tärkeäksi saaliskalaksi. Aikaa se vie todennäköisesti 3-4 vuotta.

- Sillä tavalla se lähtee, että ammattikalastajat huomaavat ensin asian ja alkavat jälleen pyytää ja myydä siikaa. Myös neuvonnan on herättävä asialle.

- Selvää tietysti on, että ihmisten on aluksi vaikea uskoa, että siika on jälleen puhdasta. Matoinenkin siika on ollut syömäkelpoista, mutta esteettisyyden vuoksi se on jäänyt parikymmentä vuotta käyttämättä.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi