1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaj Chydenius

Kaj Chydeniusta nuorille ja uusille Vanhassa Jukossa

Uuden polven lahtelainen Teatteri Vanha Juko jatkaa yhteistyötä Kaj Chydeniuksen kanssa. Viime vuonna 70 vuotta täyttänyt Chydenius on edelleen vireessä. Hän säveltää, levyttää ja tekee kiertueita.

Kaj Chydenius
Kaj Chydenius.
Laura Sinisalo / Yle

Teatteri Vanhan Jukon uusi taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen kertoo, että oma linja on vähitellen muodostumassa.

Sorjanen edustaa Vanhassa Jukossa uutta kaartia, joka tarttui ruoriin, kun 15 vuotta sitten perustetun teatterin voimahahmoista Jari Juutinen lähti Lappeerannan teatterin johtoon ja Ritva Sorvali siirtyi Lahden kaupunginteatterin leipiin.

- Vanha Juko on omaehtoinen teatteri. Aiomme tehostaa edelleen keikkailua ja vierailuja. Ja yhteiskunnallisuudesta aiomme pitää kiinni, Sorjanen sanoo.

Jussi Sorjanen on kertonut haluavansa tuoda nuoret ja uudet yleisöt teatteriin.

- Keväällä Kahdeksan surmanluotia osoitti, että tässä voidaan onnistua.

Samaan tähtää tämän syksyn ohjelmistossa Kirsikkapuistokin, joka on Sorjasen oma ensimmäinen iso ohjaus Jukolle.

- Kirsikkapuistossa on hirvittävän paljon yhteneväisyyksiä tämän päivän yhteiskunnalliseen tilanteeseen Suomessa. Vaikkapa se, että ihmisten elintaso ei jatku ja ne kattokruunut tipahtaa ennemmin tai myöhemmin. Samoinhan kävi venäläiselle aatelistolle.

Hyvässä laulurunossa on poljentoa

Teatteri Vanhan Jukon perinteisiin ovat kuuluneet Kaj Chydeniuksen kanssa toteutetut konsertit ja lauluillat. Näin on edelleen.

Kaj Chydeniukselle yhteistyö on mieluista. Hän näkee, että Vanha Juko on hyvällä tiellä.

- Pienten teattereiden pitää aika ajoin ottaa joku klassikko käsiinsä ja näyttää mitä sillä voi tehdä ja mikä on ajan henki.

Syksyn Matti Rossi -illan jälkeen Chydeniuksen tuo Vanhan Jukon ohjelmistoon keväällä esityksen otsikolla "Laulustudio Kaj Chydenius".

Entä millaisesta tekstistä ja runosta syntyy maestron mielestä hyvä sävellys?

- Ei minulla ole siihen mitään avainta. Luen paljon runoja, eikä kaikkia tekstejä saa leipomallakaan taipumaan lauluiksi, mutta on runoilijoita, jotka leinolaisittain melkein kehottavat varustamaan runonsa musiikilla. Jos poljentoa löytyy, toivoa on!

Lähteet: YLE Lahti/ Tuija Veirto

Lue seuraavaksi