Liukkaillakin voi kulkea vakain askelin

Iljanteinen maa ja kenkä livettää, onneksi liukkautta vastaan voi taistella eri keinoin. Tänä päivänä kenkiin löytyy monenlaisia liukuesteitä. On enemmän kiinni omasta halusta ja kehtaamisesta, haluaako liukastella vai kulkea vakain askelin.

Kuva: YLE / Milla Holm

Joensuusta löytyy apuvälineklinikka Respecta, joka tarjoaa monenlaisia apuvälineitä esimerkiksi liukkaille keleille. Myymälänhoitaja Riitta Kärki kertoo, että valikoimissa on erityyppisiä liukuesteitä, toiset kiinnitetään kengän kantaan ja toinen malli tulee koko jalan alle.

- Kenkiin voi laittaa myös erilliset kantalaput, joissa on saranalla kääntyvä liukueste. Se ei kuitenkaan käy kaikkiin kenkämalleihin. Osassa kotimaisia kenkiä on valmiiksi pohjassa ns. tartunnat liukuesteelle. Esimerkiksi suutarit voivat kiinnittää näihin kenkiin liukuesteet, selvittää Riitta Kärki.

Haastavissa olosuhteissa liikkuville yksi vaihtoehto on laitattaa kengänpohjaan nastat. Esimerkiksi jäällä ajavat moottoripyöräharrastajat ovat käyneet laitattamassa ajokenkiinsä kovametallinastat, muistelee Riitta Kärki.

- Niillä kengillä ei sitten enää tanssiparketille lähdetä, hän nauraa.

Kantaan kiinnitettävä liukueste on ollut Respectan suosituin ja ostetuin liukueste. Moni vakiokäyttäjä on käynyt hankkimassa uudet samanlaiset vanhojen kuluessa, kertoo Riitta Kärki. Koko jalkaan kiinnitettävän liukuesteen etuna on vaihdettavat nastat. Suutareilta ja suurimmista marketeista löytyy myös päkiälle tulevia liukuesteitä. Liukuesteet maksavat noin 20-50 euroa, mallista riippuen.

Lonkat turvassa lonkkasuojahousuissa

Pahimmassa tapauksessa liukastuminen voi aiheuttaa kivualiaan lonkkamurtuman, joka on hidas parantumaan. Moni osteoporoosia sairastava hankkii mieluummin lonkkasuojahousut ennakkoon lonkkiensa suojaksi. 60-75 euron hintaiset housut ovat melko edullinen "henkivakuutus", vinkkaa Riitta Kärki.

Nuoriso ei näitä "turvahousuja" vielä ole kokenut omakseen. Monesti nuorempi väki käy hankkimassa housut vanhemmilleen tai isovanhemmilleen, kertoo Kärki.

- Hyvin monta kertaa lonkkahousut hankitaan vasta siinä vaiheessa, kun lonkkamurtuma on jo kerran tullut. Yleensä terveyskeskuksen jumpparit patistavat asiakkaitaan hankkimaan housut lonkkien suojaksi. Jos lonkkaan on laitettu keinonivel, se ei kestä kolhuja.

Riitta Kärjellä on omakohtaisia kokemuksia liukkastumisesta ja sen jälkiseurauksista.

- Liukastuminen ja kaatuminen aiheutti nilkkaani kolme murtumaa, joiden takia jouduin käymään useita kertoja sairaalassa ja olemaan sairaslomalla kuukausia. Kyllä minun kaatumiseni tuli kohtalaisen kalliiksi. Tämän jälkeen olen muistanut käyttää liukuesteitä.