1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. siedätyshoito

Motivaatio takaa siedätyshoidon onnistumisen

Hyvä motivaatio tekee onnistuneen siedätyshoidon. Allergia- ja astmaoireista kärsivien ihmisten kohdalla siedätyshoitoa ei aloiteta lainkaan, jos potilaalta puuttuu motivaatio pitkäkestoiseen hoitoon.

Kuva: Yle / Arja Lento

Siedätyshoito kestää aina vähintään kolme vuotta. Siedätyshoidossa potilaalle annetaan ihon alle pieniä määriä allergisoivaa ainetta. Aineen määrää nostetaan hiljalleen paremman sietokyvyn aikaansaamiseksi. Hoidon vaikutus potilaaseen saattaa kestää jopa kymmenenkin vuotta.

Lapin keskussairaalan allergologian ja ihotautien erikoislääkärin Ari Muchin mukaan juuri pitkäkestoisen pistoshoidon takia potilaan motivaatio tulisi olla kohdallaan.

- Ennen kuin koko siedätyshoito aloitetaan, tarkistetaan potilaan motivaatio. Jos se ei ole riittävä, hoitoa ei aloiteta ollenkaan, Much muistuttaa.

Siedätyshoito voi parantaa allergisesta nuhasta kärsivän ihmisen arkea huomattavasti, vaikka osalla suomalaisista oireet ilmenevät vain kausiluontoisesti.

- Jotkut kokevat oireet hyvinkin hankalana. Nenä ja silmät vuotavat ja iho-oireet pahenee. Jos on vahvat oireet, ihminen kärsii niistä huomattavasti. Mutta oireet koetaan yksilöllisesti, Much sanoo.

Länsimaissa siivotaan liikaa?

Suomalaisista 20 % saa allergiaoireita koivun, heinän ja pujon siitepölystä. Muchin mukaan 4000 suomalaista saa tällä hetkellä siedätyshoitoa. Sitä miksi allergioista kärsii näin moni, on tutkinnan alla jatkuvasti. Hygieniateoria kertoo, että länsimaissa eletään liian puhtaassa ympäristössä.

- Siitepölyallergia on kuvattu jo 130 vuotta sitten ja silti se lisääntyy koko ajan erityisesti rikkaissa maissa. Viitteitä on, että esimerkiksi maalaistaloissa lehmien ja koirien keskuudessa elävillä lapsilla olisi vähemmän allergioita. Voi olla, että puolustusjärjestelmä ei opi tunnistamaan mikä on vihollinen ja mikä ei, Much kertoo.

Muchin mukaan tällä hetkellä ei kuitenkaan ole olemassa riittävästi tietoa siitä, että yhteiskunta olisi ylihygieeninen. Täten virallisia ohjeita ei voi antaa.

- Sen voi kuitenkin sanoa, että lasten tulisi olla mahdollisimman paljon ulkona. Silloin vastustuskyky kehityy, Much sanoo.