Sheherazaden säveltäjän arkinen satumaailma

Shererazaden säveltäjänä parhaiten tunnetun Nikolai Rimski-Korsakovin levytys jättävät mitäänsanomattoman maun, toteaa Timo Asikainen.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Nikolai Rimski-Korsakovin tunnetuimmaksi sävellykseksi on muodostunut Tuhannen ja yhden yön tarinoiden inspiroima sinfoninen sarja Sheherazade. Rimski-Korsakov on kuitenkin merkittävä hahmo myös venäläisen oopperan historiassa. Hänen oopperoitaan (joita hän sävelsi yhteensä 16) on kritisoitu dramatiikan puutteesta ja sama ongelma vaivaa ajoittain myös oopperoiden pohjalta koottuja orkesterisarjoja.

Venäjän kansallisorkesteri ja Mihail Pletnjov on yhdistelmä, jonka mainitseminen herättää välittömästi mielenkiinnon. Tämä levytys jättää kuitenkin hieman mitäänsanomattoman jälkimaun.

Se on intensiteetiltään yllättävän vaisu, josta kyllä osasyy lankeaa myös Rimski-Korsakovin musiikille.

Pletnjov korostaa Rimskin musiikin mozartmaista kirkkautta ja klassisuutta läpivalaisten musiikillisen kudoksen eri kerroksia. Mutta musiikin ihastuttavin piirre, sen satumaisuus ja fantasiamaailma, ei puhkea täyteen loistoonsa vaan Pletnjovin tulkinta jättää sangen etäisen ja turhankin analyyttisen jälkimaun. Hybridiäänitteen äänikuva on ilahduttavan luonnollinen ja nautittava.

Lähteet: Timo Asikainen Kirjoittaja arvioi levyjä mm. Yle Radio1:n Uudet levyt -ohjelmassa.