Yhä useampi suomalainen hakeutui velkasaneeraukseen

Velkäjärjestelyä hakeneiden yksityishenkilöiden määrä kasvoi tammi-syyskuussa. Tilastokeskuksen mukaan hakemuksia jätettiin käräjäoikeuksiin 2 280 kappaletta eli 156 enemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Takuu-Säätiö arvelee, että syynä hakemusmäärän kasvuun voi olla velkajärjestelyohjelman lyhentyminen kolmeen vuoteen.

talous

Velkajärjestelyhakemusten määrä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2008.

Kasvu on kuitenkin huomattavasti maltillsempaa kuin 1990-luvun lamavuosina. Enimmillään velkajärjestelyhakemukset olivat vuonna 1994, jolloin hakemuksia jätettiin käräjäoikeuksiin yli 7 600.

Laki yksityishenkilöiden velkajärjestelyistä tuli voimaan vuoden 1993 alussa.

Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Leena Veikkola arvelee, että syynä hakemusmäärän kasvuun voi olla velkajärjestelyohjelman lyhentyminen kolmeen vuoteen. Muutos tuli voimaan elokuussa. Aiemmin velkajärjestelyohjelman tavallinen kesto oli viisi vuotta.

Viime vuonna Takuu-Säätiö sai takaushakemuksia 1 111 kappaletta. Tänä vuonna hakemuksia on tullut tähän mennessä vajaat 900.

Velka- ja maksuvaikeuksissa olevia auttavaan velkalinjaan puheluita - pitkiä puheluita - on sen sijaan tullut paljon.

- Soittajien joukossa on yhä enemmän heitä, jotka eivät ole aiemmin soittaneet. Monien ihmisten velkatilanteet ovat vaikeutuneet, mikä johtuu osittain pikavipeistä, Veikkola kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset