1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ekonomistit uskovat viennin vetoon

Talouden asiantuntijat uskovat Suomen viennin vetoon. Tänä vuonna lasketaan päästävän hyvään kasvulukuun, mutta ensi vuoden loppua kohden kasvun arvioidaan tasaantuvan. YLE Uutiset kysyi yhdeksältä ekonomistilta arviota viennin ja bruttokansantuotteen kehityksestä tänä ja ensi vuonna.

talous

Kansantalouden tuotanto on kasvusuunnassa ja näkymät paranemaan päin. YLE Uutisten ekonomistikyselyn keskiarvo on, että vienti kasvaisi tänä vuonna 8,3 prosenttia ja ensi vuonna 7,3 prosenttia.

Suomen tärkeimpien vientimaiden kysyntä on alkanut vetää niin hyvin, että Nordean pääekonomisti Martti Nyberg arvioi viennin kasvuluvun olevan sekä tänä että ensi vuonna 10 prosenttia.

- Tänä vuonna viennin kasvu on kiihtynyt loppuvuotta kohden ja sen takia me saadaan aika hyvä kasvuperintö tältä vuodelta. Minusta on mahdollista, että voidaan saada noinkin hyviä lukuja.

Kasvu tasaantuu

Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius uskoo viennin kasvavan tänä vuonna yksitoista prosenttia, mutta ensi vuonna hän arvioi kasvun puolittuvan vajaaseen kuuteen prosenttiin.

- Ensi vuonna pudotaan maltillisempiin kasvulukuihin, koska maailmantalouden kasvu selvästi maltillistuu.

Sampo Pankin johtavan neuvonantajan Lauri Uotilan arviot viennin kasvusta ovat kyselyn matalimmasta päästä. Uotila arvioi viennin kasvuksi tänä vuonna vain 4,5 ja ensi vuonna 6,5 prosenttia.

- Nyt on jo tullut viestejä satamista, että loppuvuoden kasvu jää selvästi vähäisemmäksi. Silloin koko vuosi voi jäädä jopa noin matalaksi.

Uotila arvioi, että bruttokansantuote kasvaa hieman hitaammin kuin tänä vuonna.

- Siitä huolimatta vienti voisi vielä vähän piristyä ensi vuonna, koska maailmankauppa jatkuu kuitenkin aika reippaana etenkin kaukaisemmilla markkinoilla.

BKT:n kasvu hiipuu

YLE Uutisten tekemän ekonomistikyselyn viesti on, että tuotanto kyllä kasvaa, mutta siihen on varauduttava, että suurta kasvua ei tule.

Ekonomistien bruttokansantuote-ennusteen keskiarvo on tänä vuonna 3,3 prosenttia, mutta ensi vuonna enää vain 2,9 prosenttia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi