Hyppää sisältöön

Suomesta saatetaan siirtää susia Ruotsiin

Suomesta voidaan tulevaisuudessa siirtää susia Ruotsiin pohjoismaisen susikannan vahvistamiseksi. Neuvottelut susien siirrosta ovat kuitenkin vasta alkutekijöissä. Esimerkiksi sitä ei ole päätetty, minnepäin Ruotsia susia vietäisiin.

Kuva: Seppo Nykänen / YLE

Ruotsin ympäristöviranomaisille antamassa lausunnossa maatalousministeriö näkee mahdollisena, että Suomessa vangitaan eläviä, aikuisia susia ja kuljetetaan ne Ruotsiin. Suomalaissusien toivottaisiin vahvistavan Ruotsin susikannan geneettistä monimuotoisuutta.

- Lausunnossa toteamme, että Suomesta voitaisiin viedä susia pois ensisijaisesti poronhoitoalueelta, kertoo ylitarkastaja Janne Pitkänen maa- ja metsätalousministeriön kala- ja riistaosastolta.

Susia kulkee Suomesta Ruotsiin myös oma-aloitteisesti, mutta ongelmana on pitkä välimatka. Ruotsin susialueen pohjoisraja sijaitsee suunnilleen Tampereen korkeudella. Jos sudet ylittävät rajan Tornionjokilaaksossa, niiden on kuljettava noin 500 kilometriä Ruotsissa, kunnes saavuttavat susialueen.

Pitkäsen mukaan susisiirtojen jatkoaikatauluja on vaikea arvioida.

- Pallo on tässä asiassa Ruotsilla.

Susisiirtoja tehty muuallakin

Lausuntopyynnössä Ruotsi kysyi myös alustavia näkemyksiä, miten siirtojen kustannukset hoidettaisiin. Tekniikka elävien susien kiinni ottamiseen ja siirtämiseen suomalaisviranomaisilla on.

Susia on siirretty muuallakin maailmassa. Pitkänen muistelee, että esimerkiksi Yhdysvalloissa Yellowstonen kansallispuistoon on siirretty aikuisia susia.

Ruotsissa susien sijoittamisesta päättäisivät viime kädessä maan ympäristöviranomaiset. Yhtenä sijoituspaikkana on ollut ainakin Keski-Ruotsissa sijaitseva Värmlannin maakunta. Ruotsin hallitus on aiemmin esittänyt susien tuontia Venäjältä.

Riista- ja Kalatalouden tutkimuslaitoksen tuoreen arvion mukaan Suomessa liikkuu tällä hetkellä 150 - 185 sutta.

Susien siirrosta kertoi ensimmäisenä Ruotsin televisio SVT.