Keskusta haluaa lomapankin

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi haluaa pätkätyöntekijöille lomat turvaavan lomapankin. Keskustan työelämäreformia Helsingin Hakaniemen kauppahallissa esitellyt Kiviniemi korosti työhyvinvoinnin merkitystä, kun työuria halutaan pidentää. Keskusta kampanjoi eduskuntavaalien alla jalkautumalla työpaikoille.

talous

Kiviniemi arvioi, että työuria voidaan parhaiten pidentää vähentämällä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä. Se edellyttää panostuksia työssä jaksamiseen.

Yhtenä epäkohtana Kiviniemi mainitsi perusteettomat pätkätyöt. Hän vaati sekä työntekijöiltä että työnantajilta valppautta laittomien ketjutusten estämiseksi. Pätkätyöntekijät tarvitsevat Kiviniemen mukaan myös ansaitut lomansa.

- Nythän sosiaali- ja terveysministeriö on esittänyt tällaista lomarauhajärjestelmää, joka mielestäni on aivan oikea askel oikeaan suuntaan, mutta kyllähän siinä varsinaisena tavoitteena pitäisi pitää sellaista lomapankkijärjestelmää, joka myös tätä lomarauhajärjestelmää paremmin turvaisi myös pätkätyöntekijälle ansaitut lomat, Kiviniemi sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriön esittämä lomarauhamalli ei toisi lisäkustannuksia valtiolle eikä työnantajille. Lomapankin hinnaksi on arvioitu 40 miljoonaa euroa ja työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto on pitänyt lomapankkia liian kalliina.

Lähteet: YLE Uutiset / Pekka Kinnunen