Asiantuntijat tyrmäävät ehdotuksen nettipiratismin suitsimisesta

Kohuttu Lex Nokia, eli niin sanottu urkintalaki, on saamassa jatkoa. Sähköisen viestinnän tietosuojalakiin on sorvattu jälleen uutta pykälää, joka on jo tuoreeltaan saanut asiantuntijoilta täystyrmäyksen. Pykälän avulla opetus- ja kulttuuriministeriö haluaisi hillitä luvatonta musiikin, elokuvien ja pelien jakamista internetissä.

kulttuuri
Ruutukaappaus Pirate Bay -sivustolta
Yle

Ministeriö haluaa, että tekijänoikeuksia valvova organisaatio etsisi laittomia aineistoja internetistä ja lähettäisi ilmoituksen mahdolliselle tekijänoikeuksien loukkaajalle. Käytännössä operaattori kaivaisi tekijänoikeusjärjestön pyynnöstä epäillyn nettijakelijan tunnistamistiedot ja välittäisi tälle järjestön varoituskirjeen. Tällä hetkellä operaattorit käsittelevät tunnistamistietoja tuomioistuinten määräyksellä.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pitää uutta pykälää hyvin ongelmallisena. Aarnion mukaan pykälä asettaisi tavalliset kansalaiset alttiiksi toimenpiteille, jotka näyttäisivät lähes viranomaistoimilta. Myös operaattoreiden edunvalvoja FiCom pitää lakiehdotusta epäonnistuneena. FiComin toimitusjohtajan Reijo Sventon mukaan poliisi tutkii, syyttäjä syyttää ja tuomioistuin tuomitsee. Operaattori ei Sventon mielestä voi lähteä tekemään viranomaisten tehtäviä.

Tekijänoikeusjärjestöt jatkavat lobbaamista uuden lakipykälän puolesta. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja Antti Kotilainen sanoo, että lakiin pitää saada myös rangaistuksen uhka. Kotilaisen mukaan lakiehdotus on nykymuodossaan täysin tehoton.

Uusi lakipykälä on parhaillaan sivistysvaliokunnan käsittelyssä.

Lisää aiheesta maanantain A-studiossa.

Lähteet: YLE Uutiset