1. yle.fi
  2. Uutiset

Vorojen korttinostoista puolet jäi hämäriksi

Kuolinpesän pankkikorttia käyttäneet miehet välttyivät syyttäjän ajamalta runsaan 16 000 euron vahingonkorvausvastuulta. Päijät-Hämeen käräjäoikeus hyväksyi vain puolet kortilla tehdyistä nostoista, koska vastaajat eivät myöntäneet kaikkia nostoja omikseen automaattien valvontakuvista.

pankkikortit
Pankkiautomaatin sirukortinlukija.
YLE

Pankkikortti oli viety Vierumäen urheiluopiston parkkipaikalla henkilöautosta syyskuussa 2008. Syyttäjä katsoi, että miehet olivat saaneet pankkikortin ja siihen liittyvän tunnusluvun ja vinguttaneet korttia kaikkiaan 16 291,14 euron arvosta.

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa vastaamassa olleet -82 syntyneet miehet tunnustivat 9.9-11.9.2008 välisen ajan nostot ja tilisiirrot.

Lopuissa nostoissa oikeuden mukaan juttuun liittyi mahdollisesti muitakin henkilöitä. Jutussa oli kuultu esitutkinnassa myös yhtä naishenkilöä, joka oli sittemmin 8.4.2009 kuollut.

Oikeus ei pystynyt tunnistamaan 11.9.2008 jälkeisiä kahden päivän nostoja ja toisaalta syytetyt eivät myöskään tunnistaneet itseään turvakameroiden valokuvista ja tämän vuoksi oikeus hylkäsi nostot. Syytetyistä toinen arveli asialla olleen "kolmannen miehen", jolta toinen vastaaja kertoi saaneensa pankkikortin.

Oikeus pisti puoliksi myös toista vastaajaa vastaan ajetun vaatevarkauden korvauksen. Lahden Sokos haki tavaratalosta kähvelletyistä urheiluvaatteista 844,50 euron korvausta, mutta syytetty kertoi napanneensa vaatteet 50% ale-tangosta ja myönsi vahingoksi 422,25 euroa. Oikeuden mukaan kyse oli näpistyksestä.

Päärikosnimikkeinä oli törkeä maksuvälinepetos. Toisen vastaajan rangaistusta kovennettiin ja tuomioksi tuli 6 kuukauden ehdoton vankeusrangaistus. Toisen vastaajan tuomio on 6 kuukautta ehdollista.

Lue seuraavaksi