Vankeutta ihmissalakuljetuksesta Turussa

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Ruotsissa asuvan somalimiehen 60 päiväksi ehdolliseen vankeuteen laittoman maahantulon järjestämisestä. Vuonna 1989 syntynyt mies oli saattamassa nuorta somalinaista Tukholmasta Turkuun.

Kotimaa

Oikeus katsoi miehen toimineen osana järjestäytynyttä salakuljetusorganisaatiota.

Mies ja nainen otettiin kiinni Turun satamassa lokakuun puolivälissä. Naisella ei ollut henkilöllisyyspapereita ja hän ilmoittautui heti turvapaikanhakijaksi.

Kuulusteluissa nainen väitti tulleensa lentäen Dubain kautta Tukholmaan väärennetyillä papereilla ja maksaneensa 10 000 dollaria salakuljettajille matkajärjestelyistä.

Oikeus ei pitänyt miehen useilta osin muuttuneita kertomuksia sukulaisvierailusta uskottavina. Hän myös kertoi tavanneensa naisen sattumalta vasta lähtöterminaalissa. Valvontakameran kuvista voitiin kuitenkin todeta kolmannen henkilön maksaneen matkaliput yhdessä naisen ja miehen kanssa.

Yhtään miehen ilmoittamista sukulaisista ei tavoitettu Suomesta. Miehellä ei ollut edes päällystakkia mukanaan ja oikeudessa kuultu rajavartija epäili hänen olleen palaamassa samalla laivalla takaisin Tukholmaan.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vähensi tuomiosta vankeusajan eli yhden kuukauden. Mies passitettiin takaisin Länsi-Suomen vankilaan, josta hänet myöhemmin vapautettiin. Somalimies oli alun perin tullut Eurooppaan Italian kautta.

Lähteet: YLE Turku