Jylhä muovaa tavarapaljoudesta käärmeen

Kuvanveistäjä Pekka Jylhän käsissä kierrätetyistä tavaroista syntyy taideteos alle viikon ajaksi. Teoksella juhlistetaan Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen 20-vuotista taivalta.

Kuvanveistäjä Pekka Jylhä aprikoi miten kumiatrain ja Miró -harjoitelma sointuvat yhteen Kulutuksen käärme -teoksessa. Kuva: YLE Helsinki

– Meidän käärmeessä ei ole vielä yhtään mappia. Varmasti löytyy paikka. Hyvin arkiset esineet toimivat, hihkaisee kuvanveistäjä Pekka Jylhä ja ottaa iloiten vastaan toimituksesta teokseen tuodut käytetyt kansiot.

Sanomatalon Mediatorin lattialla luikertelee kierrätysesineistä kasattu käärme, Pekka Jylhän teos Kulutuksen käärme.

– Materiaalien ja värien avulla rytmitetään teosta. Niin tämä esineiden runsaus pysyy kasassa, Jylhä pohtii.

Käärmeen pää on metalliesineitä, sitten seuraa erivärisiä muoviesineitä ja pehmoleluja. Hännänpäässä on puuta, huipentumana komea puinen rukki. Pekka Jylhä on kerännyt esineitä ennalta kierrätyskeskuksista.

– OIen etsinyt värikkäitä esineitä, jotka nousevat paremmin talon lasisesta ja metallisesta arkkitehtuurista.

Yleisöä on myös pyydetty tuomaan esineitään teokseen.

– Paljon on tuotu erilaisia heräteostoja, esimerkkinä vaikka Venetsiasta tuotu naamio, Jylhä kuvailee.

Ei ensi kertaa kierrätysmateriaalin kimpussa

Pekka Jylhän veistoksia voi nähdä useissa eri kaupungeissa. Helsingissä uusin on Kaivopuiston rannassa paljastettu Odotus-veistos, kenties tunnetuin Urho Kekkosen muistomerkki Lähde Hesperianpuistossa.

Pro Finlandiallakin palkittu kuvataiteilija ei ole ensimmäistä kertaa kierrätysmateriaalin kimpussa, sillä kahdessa ensimmäisessä näyttelyssään hän käytti kierrätystavaraa.

– Silloin taloudelliset resurssit aika pienet ja oli luonnollista käyttää edullista kierrätysmateriaalia. Nyt olen palannut takaisin juurilleni, Jylhä julistaa.

Eläinteos kertoo tarinaa

Kulutuksen käärme jatkaa Pekka Jylhälle tuttuja eläinteosten sarjaa. Esimerkiksi Kiasman ja EMMAn kokoelmissa yleisö on törmännyt teoksiin, joissa on pääosassa valkoinen täytetty jänis.

– Eläimen kautta voi tarinoita ja ihmiset ottavat ne vastaan. Siinä on herkkyys ja luonnon läsnäolo mukana.

Sanomatalon teoksen kierrätys-idea saa täyttymyksensä, kun yleisö saa lauantaina 20. marraskuuta hakea teokseen kuuluvia esineitä itselleen – ilmaiseksi.

– Kirahvista on jo viisitoista varausta, Jylhä nauraa.

Taiteilijaa teoksen katoaminen tietenkin hieman surettaa, mutta hän on jo suunnitellut sille jatkoa, mahdollisesti Helsingin design-pääkaupunkivuodeksi.

– Samanlainen käärme voisi luikerrella parisataametrisenä Senaatintorilta sisälle tuomiokirkkoon, Pekka Jylhä visioi.